2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Felmérés: drámain megnőtt a nemzeti egység érzését valló oroszok száma

Drámaian megnőtt a nemzeti egység érzését valló oroszok száma Moszkva ukrajnai katonai művelete közepette – jelentette csütörtökön az orosz közvélemény-kutató központ (VCIOM). Oroszországban november 4-én ünneplik a Nemzeti Egység napját. 1612-ben ezen a napon összefogva űzték ki a lengyel hordákat Moszkvából.

A központnak a Nemzeti Egység Napja előestéjén közzétett új felmérése szerint a megkérdezettek 56 százaléka úgy véli, hogy Oroszországban nemzeti egység van.

Ez a mérések kezdete óta a legmagasabb érték – közölte a VCIOM, megjegyezve, hogy tavaly az oroszoknak csak 31 százaléka közölte, hogy osztja ezt a nézetet. 2012-ben, amikor a felmérést először végezték, azok aránya, akik úgy vélték, hogy az ország egységes, kevesebb mint 23% volt, míg 56% szerint nem volt ilyen.

“Maguk az oroszok is pozitív változásokra mutatnak rá. Minden második ember úgy véli, hogy az elmúlt évben nőtt a nemzeti egység az országban (49%)” – közölte a VCIOM.

A megkérdezettek mintegy 15%-a a különböző népek békés egymás mellett élését Oroszországban az egység egyik legfontosabb megnyilvánulásának tartja, 9% pedig úgy véli, hogy “nehéz időkben Oroszország összefog” – ugyanennyien állítják, hogy “a lakosság többsége egy vezetőt és annak politikáját támogatja”. Azok közül, akik szerint egység van, 28% úgy véli ez a nyugati országok Oroszországhoz való hozzáállásának köszönhető az ukrajnai katonai művelet közepette.

A kutatóközpont szerint, amely október 28-án 1600 felnőttet kérdezett meg telefonon, minden társadalmi-demográfiai csoportban többé-kevésbé hasonlóan érzik “a nép egységét” – ez a kisvárosokban (62%) és a falvakban (60%) erősebb, Moszkvában és Szentpéterváron (egyaránt 45%).

Ahogy az várható volt, most egyre kevesebben mondják, hogy a nemzeti egység csökken – 37% – szemben a tavalyi 61%-kal.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...