2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

Zelenszkij felesége reméli, hogy Musk tweetje a békéről csak “tévedés” volt

Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége reméli, hogy a Tesla társalapítója, Elon Musk milliárdos csupán “véletlen hibát” követett el, amikor a múlt hónapban a Kijev és Moszkva közötti béketervet tweetelte – mondta a The Guardian című napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjújában.

Kifejtette, hogy az ukránok nemcsak azért “csodálják” a SpaceX vezérigazgatóját, mert 25 ezer ingyenes Starlink internetterminállal segíti az ország hadseregét, hanem azért is, mert “az első naptól kezdve támogatja Ukrajnát”. Ez azonban “rendkívül érzékennyé tette számunkra, hogy olvashattuk a tweetet”, amelyben Musk béketervét vázolta az ország számára.

Az elnök felesége azonban azzal érvelt, hogy lehet, hogy csak pillanatnyilag volt ostoba vagy a propaganda csapta be, nem pedig rosszindulatú.

“Legyünk őszinték, még a legokosabb ember sem mondhatja a nap 24 órájában a legokosabb dolgokat. Vannak hibák. És reméljük, hogy ez egy véletlen hiba volt” – mondta.

Musk béketervéhez Ukrajnának semlegesnek kellett volna maradnia, feladva NATO-ambícióit. Le kellett volna mondania a Krímre vonatkozó minden igényéről, elismerve azt Oroszország részeként, és mindkét országnak tiszteletben kellett volna tartania az ENSZ által felügyelt népszavazások eredményeit, amelyeken a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok, valamint a Herszon és Zaporozsjei terület az év elején csatlakozott Oroszországhoz.

Bár a terv kezdetben úgy tűnt, hogy a milliárdos hívei általánosságban helyeslik, a tervre néhány kritikus reakció is érkezett. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök saját közvélemény-kutatással reagált, amelyben azt kérdezte a követőitől, hogy egy olyan Musk-ot részesítenének-e előnyben, aki “támogatja Ukrajnát”, vagy egy olyat, aki “támogatja Oroszországot”. Válaszában a milliárdos azt állította, hogy bár ő “Ukrajna rajongója”, a harmadik világháborúról nem így vélekedik.

Ukrajna korábbi németországi nagykövete, Andrij Melnyik, aki a német tisztviselők sértegetéséről vált ismertté, azt mondta Musknak, hogy “f*ck off”, miután a milliárdos bemutatta béketervét. Musk utólag azzal válaszolt, hogy ő csak Melnyik tanácsát követte, amikor úgy döntött, hogy visszavonja az országnak szánt Starlink-támogatást.

“Köszönetet kell mondanunk [Musknak] a Starlinkért, mert még mindig működik” – ismerte el Olena Zelenszka az interjúban, hozzátéve, hogy “még mindig működik, és reméljük, hogy az erőfeszítéseink okosabbá tételével segítséget nyújt a győzelemhez”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...