2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Felmérés: a németek szerint Scholz nem alkalmas kancellárnak

A németek többsége úgy véli, hogy Olaf Scholz “túlterhelt” kancellári feladatai ellátásával – derül ki az INSA közvélemény-kutató intézet felméréséből. A megkérdezettek több mint fele – 55 százalék – úgy véli, hogy nem áll készen a nemzet előtt álló kihívások kezelésére – jelentette hétfőn a Bild című bulvárlap, amely a felmérést megrendelte.

Az ukrajnai konfliktus és az energiaválság kapcsán a németek 24 százaléka érzi biztosnak, hogy Scholz nem áll készen a kihívásokra, míg 31 százalék “inkább egyetért” ezzel az értékeléssel is. Azok vannak kevesebben, 37 százaléknyian, akik úgy vélik, hogy Scholz képes hatékonyan átvezetni az országot a jelenlegi nehézségeken.

Ha a németek közvetlenül kancellárra szavazhatnának, csak 27% választaná Scholzot – derült ki a felmérésből. Friedrich Merz, a legnagyobb ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője azonban még ennél is kevesebb támogatást kapna, a németek mindössze 15%-a szavazna rá. A megkérdezettek csaknem fele a két jelölt közül egyiket sem választaná.

Egy másik, még szeptemberben végzett INSA-felmérés szintén a kancellár alacsony támogatottságát mutatta. Akkor a németek közel 50%-a mondta, hogy alkalmatlan a hivatalára. A kormány más miniszterei is alacsony támogatottsággal rendelkeztek. Christine Lambrecht védelmi miniszter szerepelt akkor a legrosszabbul, 18%-os támogatottsággal.

Az eredmények egy olyan időszakban születtek, amikor Németország energiahiánnyal küzd, amelyet részben az EU azon törekvése okozott, hogy Moszkva ukrajnai katonai műveletére válaszul felhagyjon az orosz energiaimporttal. A válság miatt az olaj és a gáz ára felszökött, és Németország most egy olyan tél elé néz, amelyet a Bild “fagyos télként” jellemez, és az embereknek azt tanácsolják, hogy takarékoskodjanak az energiával, és csökkentsék a fűtést otthonukban.

Az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás szintén vitatott téma a német kormány számára. Scholz kabinetjét mind Kijev, mind a kancellár saját koalíciós partnerei többször bírálták, mert állítólag nem tesz eleget Ukrajna megsegítésére, és vonakodik attól, hogy nehezebb fegyvereket, például Leopard 1 harckocsikat szállítson Ukrajnának.

Néhány német híresség és értelmiségi felszólította a kormányt, hogy teljesen hagyjon fel a fegyverek Ukrajnának történő szállításával, figyelmeztetve az eszkaláció veszélyére és a konfliktusban érintettek szenvedésének meghosszabbítására.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...