2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Felmérés: a lengyelek többsége is ellenzi Ukrajna NATO-tagságát

Egy felmérés szerint a lengyel lakosság közel fele ellenzi Ukrajna azonnali NATO-tagságát. A kijevi tisztviselők ragaszkodnak gyors felvételhez a katonai szövetségbe, noha olyan nehézsúlyú tagok, mint az Egyesült Államok és Németország fenntartásaiknak adtak hangot.

Az IBRiS által a Rzeczpospolita című újság megbízásából készített felmérés szerint a lengyelek 47,7%-a nem akarja, hogy Ukrajna csatlakozzon a NATO-hoz. További 40% az azonnali tagság mellett van, míg a többiek nem foglaltak állást.

Andrzej Duda lengyel elnök hétfői beszédében azzal érvelt, hogy nehéz elképzelni az európai biztonságot Ukrajna nélkül a NATO-ban és az Európai Unióban.

Múlt héten Duda reményét fejezte ki, hogy a blokk kedden kezdődő vilniusi (Litvánia) csúcstalálkozóján döntés születik “Ukrajna NATO-csatlakozásának első lépéseiről”. Egyúttal amellett szólalt fel, hogy Kijev “teljes jogú taggá váljon, teljes jogokkal és garanciákkal”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök áprilisban azt állította, hogy az “európaiak többsége” nem fogja megérteni a NATO vezetőit, ha a vilniusi csúcstalálkozón nem nyújtanak megérdemelt politikai meghívást Kijevnek.

A hétvégén a Telegraph című brit napilap névtelenül nyilatkozó NATO-tisztviselőket idézett, akik szerint Németország szót emelt az ellen, hogy a vilniusi találkozón világos menetrendet vagy konkrét garanciákat kínáljanak Ukrajnának a szövetséghez való csatlakozásra.

Az újság szerint Berlin attól tart, hogy Kijev azonnal az észak-atlanti szerződés 5. cikkére hivatkozna, amely kimondja, hogy az egyik elleni támadás az összes elleni támadásnak minősül, ha felvennék a blokkba.

Olaf Scholz német kancellár a múlt hónapban ragaszkodott ahhoz, hogy az ukrán vezetés jól tudja, hogy a NATO-csatlakozás “szóba sem jöhet”, amíg az Oroszországgal fennálló katonai konfliktusa tart.

Joe Biden amerikai elnök nemrég hasonló aggodalmaknak adott hangot, azt közölve, hogy Ukrajna azonnali NATO-tagsága “háborút jelentene Oroszországgal”.

Oroszország már régóta úgy jellemzi a NATO keleti terjeszkedését, mint a nemzetbiztonságát fenyegető komoly veszélyt. Moszkva magas rangú tisztviselői, köztük Vlagyimir Putyin elnök, többször is Ukrajna NATO-törekvéseit nevezték meg az egyik olyan tényezőként, amelyek Oroszország katonai fellépését eredményezték a kijevi rezsim ellen.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó