2022, szeptember 30.
16.7 C
Budapest
17.2 C
Moszkva
Array

Felkelők ezrei tették le a fegyvert a Damaszkuszt vízzel ellátó Barada-völgyben

Mintegy 2600 felkelő tette le a fegyvert a Damaszkusztól északra fekvő Barada-völgyben, ahol a szíriai fővárost ivóvízzel ellátó forrás ered – közölte csütörtökön a szíriai orosz megbékélési központ szóvivője, Alekszandr Blinkov ezredes.

A Fars iráni hírügynökség közlése szerint Blinkov azt mondta, hogy a Barada-völgy lakossága visszatért a normális élethez, a területi megbékélési terv első lépéseként mintegy 2600 felkelő tette le a fegyvert. A lakosság számára humanitárius segélyeket szállítanak – tette hozzá, anélkül, hogy közölte volna, hogy kik.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint Blinkov tudatta: azokat, akik nem hajlandóak letenni a fegyvert, családjaikkal Idlíb tartományba szállítják a szíriai hatóságok felügyelete alatt.

Azok a felkelők, akik letették a fegyvert, a térség önvédelmi egységeihez csatlakoznak.
A damaszkuszi rezsim a tavalyi évben kezdett helyi megbékélési egyezségeket ajánlani felkelőknek, amelyek értelmében a felkelők feladták területeiket, cserébe azért, hogy a kormány garantálta szabad távozásukat a nagyrészt felkelőcsoportok – köztük a szélsőséges Ahrar as-Sám és a korábban Dzsabhat an-Nuszra néven ismert Dzsabhat Fatah as-Sám – kezén lévő Idlíb tartományba.

Értesülések szerint a fegyvert letevő lázadókat kegyelemben részesítik, jóllehet, megfigyelők szerint ezeket az embereket besorozzák a kormányerők kötelékébe.

A Damaszkusztól északra fekvő terület december végén került reflektorfénybe, ugyanis innen ered a szíriai fővárost vízzel ellátó Barada-folyó. Damaszkuszban december vége óta súlyos vízhiány, mert a várost és környékét ellátó ivóvízforrást üzemanyag szennyezte be. A szemben álló felek egymást vádolják a szennyezéssel. A vízhiány legalább 5 millió embert érint.

Az egyelőre nem világos, hogy a probléma megoldódott-e azzal, hogy a térség több települése csatlakozott a megbékélési megállapodáshoz.

Blinkov ugyanis közölte azt is, hogy azok a fegyveresek, akik nem csatlakoztak a megbékéléshez, visszavonultak a hegyi magaslatokba, ahonnan tüzérséggel lőnek környékbeli településeket. MTI

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A részleges mozgósítás első katonái megérkeztek a Donbasszba

Oroszország részlegesen mozgósított első katonái megérkeztek a Donyecki Népköztársaság (DNR) különleges műveleti övezetébe - írja a RIA Novosztyi. Megérkeztek a Donyecki Népköztársaságba a részleges mozgósítás...

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...