2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Fehér Ház: az USA komolyan veszi Putyin nukleáris fegyverekkel kapcsolatos megjegyzéseit

Washington “felelőtlenségnek” minősítette Vlagyimir Putyin elnök közelmúltbeli figyelmeztetését, miszerint Oroszország kész minden szükséges eszközt bevetni területi integritásának védelmében.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője szerdán az ABC Newsnak nyilatkozva azt mondta, hogy “az ilyen retorikát mindig komolyan kell vennünk”, de elítélte Putyinnak a nukleáris fegyverek bevetésére tett utalását, hozzátéve, hogy

“felelőtlen retorika egy atomhatalom részéről, hogy így beszél”.

Kirby elmondta, hogy Washington “a lehető legjobban” figyelemmel kíséri a helyzetet, de megjegyezte, hogy nem volt jele annak, hogy Oroszország megváltoztatta volna stratégiai álláspontját, és az Egyesült Államok jelenleg nem látja szükségét annak, hogy a sajátját kiigazítsa.

Abban az esetben, ha Oroszország mégis úgy dönt, hogy atomfegyvereket vet be, Kirby figyelmeztetett, hogy annak “súlyos következményei” lesznek Moszkva számára, utalva Joe Biden amerikai elnök korábbi nyilatkozatára, amelyben arra szólította fel Oroszországot, hogy kerülje az atomfegyverek bevetését, mondván, hogy az “a háború arcát olyan módon változtatná meg, mint semmi más a második világháború óta”.

Kirby megjegyzései azután hangzottak el, hogy Putyin részleges mozgósítást jelentett be Oroszországban, azt állítva, hogy az ország most “az egész nyugati katonai gépezet” ellen harcol Ukrajnában.

Az orosz elnök szerint a Nyugat nyíltan Oroszország katonai vereségére és arra törekszik, hogy megfossza szuverenitásától az országot, és kifossza természeti kincseit.

Putyin továbbá azt állította, hogy a NATO-államok több magas rangú tisztségviselője javasolta, hogy taktikai nukleáris fegyvereket használjanak Moszkva erői ellen, és kijelentette, hogy Oroszország kész minden szükséges eszközt bevetni önmaga és népe védelmében.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...