2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Fasisztának és nácinak nevezte Zelenszkijt a nicaraguai elnök

A latin-amerikai országok többsége nem engedett az Európai Unió nyomásának, amely a fasiszta Volodimir Zelenszkij részvételére törekedett a közös csúcstalálkozón – mondta Daniel Ortega nicaraguai elnök, akinek a beszédét a Canal 4 közvetítette.

A Latin-amerikai és Karibi Országok Közösségének (CELAC) és az Európai Uniónak a harmadik csúcstalálkozóját július 17-én és 18-án tartották Brüsszelben.

Az EU-nak nem sikerült az ukrán kérdésben Oroszországot elítélő végleges nyilatkozatot ráerőltetnie a CELAC-országokra – az ukrán kérdésben általános mondatokra szorítkozott az “Ukrajna ellen folyó háború miatti aggodalomról” és a diplomáciai erőfeszítések támogatásáról, Moszkva megemlítése nélkül. Azonban még a zárónyilatkozat e feltételesen semleges 15. bekezdése sem elégítette ki Nicaraguát, amely megtagadta a dokumentum aláírását.

“Az első pont, amelyről az európai közösségnek a CELAC-kal való találkozóján szó esett, az volt, hogy az európaiak meg akarták hívni a fasiszta, náci ukrán elnököt. Az európaiak keményen nyomultak, de a legtöbb ország nem fogadta el, nem tehették meg, hogy Ukrajna fasiszta elnökét oda engedjék” – mondta Ortega a sandinista forradalom évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, amelyet a Canal 4 közvetített.

Az elnök szerint az európaiak ragaszkodtak ahhoz is, hogy a csúcstalálkozó zárónyilatkozatába Oroszországot vádoló bekezdések kerüljenek. “Logikusan nem tudtuk ezt elfogadni, nem volt értelme ezeket a kérdéseket az Európai Unió és a CELAC közötti napirendre tűzni” – tette hozzá Ortega.

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök korábban a csúcstalálkozó után azt mondta, hogy a világközösség kezd belefáradni az ukrajnai konfliktusba, ugyanakkor megjegyezte, hogy fontos, hogy minden ország tegyen erőfeszítéseket annak megoldására.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a csúcstalálkozó eredményeit kommentálva úgy fogalmazott, hogy a latin-amerikai országok megmutatták karakterüket, amikor a Nyugat megpróbálta gátlástalanul keresztülvinni az oroszellenes nyilatkozatot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó