2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Brazil elnök: a világ kezd belefáradni az ukrajnai konfliktusba

A világ országai kezdenek belefáradni a Moszkva és Kijev között zajló katonai konfliktusba – mondta szerdán újságíróknak Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök.

“A világ kezd belefáradni. Az országok kezdenek belefáradni” – mondta az EU és Latin-Amerika vezetőinek kétnapos brüsszeli találkozóját követően a Bloombergnek.

A brazil elnök azt jósolta, hogy végül eljön a pillanat, amikor béke lesz Ukrajnában, és ragaszkodott ahhoz, hogy az országok egy csoportjának képesnek kell lennie arra, hogy Moszkvával és Kijevvel is tárgyaljon.

Lula, aki az Oroszország és Ukrajna közötti békemegállapodást szorgalmazza, kifogásolta azokat a törekvéseket is, amelyek Moszkvát a konfliktus egyedüli felelőseként emlegetik. Ragaszkodott ahhoz, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint Joe Biden amerikai államfő egyaránt hibáztatható azért, hogy nem sikerült tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz vezetővel a konfliktus megelőzése érdekében.

Az EU és a Dél-amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC) e heti csúcstalálkozóján az európai tisztviselők remélték, hogy aláírnak egy zárónyilatkozatot, amelyben kifejezetten elítélik Oroszország ukrajnai tevékenységét. Az uniós vezetőknek azonban nem sikerült meggyőzniük valamennyi latin-amerikai kollégájukat, mivel számos állam, köztük Brazília és Nicaragua ellenezte, hogy a dokumentumba Oroszországgal kapcsolatos határozott megfogalmazások kerüljenek.

A végső nyilatkozatot, amely beruházási ígéreteket és számos megállapodást tartalmazott, végül a csúcstalálkozó valamennyi tagja aláírta, kivéve Nicaraguát, amely ellenezte, hogy akár egyetlen bekezdés is említést tegyen az ukrajnai konfliktusról.

Annak ellenére, hogy a NATO elkötelezte magát amellett, hogy kiáll Ukrajna mellett “amíg szükséges”, több nyugati tisztviselő nemrégiben azt jósolta, hogy a Kijevnek nyújtott támogatás hamarosan csökkenni kezdhet, mivel az elhúzódó konfliktus miatt “háborús fáradtság” lép fel.

A múlt héten Petr Pavel cseh elnök kijelentette, hogy Ukrajnának arra kell törekednie, hogy a 2024-es amerikai elnökválasztás előtt minél nagyobb területet nyerjen vissza, ami miatt Kijev washingtoni támogatói felülvizsgálhatják az Ukrajnának küldött katonai segélyek mértékét.

Márciusban Zuzana Caputova szlovák elnök asszony szintén arra figyelmeztetett, hogy a Kijevnek nyújtott katonai támogatás nem korlátlan, és azt állította, hogy az Ukrajnának nyújtott állami támogatás “kifutóban van”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó