2022, december 2.
2.5 C
Budapest
-10.3 C
Moszkva

Európa a hibás a villamosenergia-válságért – mondta a volt osztrák külügyminiszter

Az európai villamosenergia-ipart sújtó válság 2021-ben kezdődött, és maguk az európai döntéshozók okozták – véli Karin Kneissl volt osztrák külügyminiszter.

“Már a gázválság kezdete előtt is válság volt a villamosenergia-iparban” – mondta szombaton a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjújában.

“Ez az elmúlt 15-18 év liberalizációjának az eredménye, és ezt 2021 áprilisa óta, vagyis eddig több mint egy éve éljük át” – tette hozzá Kneissl.

A volt külügyminiszter szerint az európai villamosenergia-piac már nem klasszikus kereslet-kínálati piac, és ma már “valamilyen érthetetlen elvek szerint működik”.

Hozzátette, hogy a piacot a megújuló energiaforrások előnyben részesítésével átirányították, és ennek következtében kiegyensúlyozatlanná vált.

“A villamosenergia-piac a megújuló energiaforrások szerepe ellenére még mindig nagymértékben függ a gázáraktól, még akkor is, ha több áramot állítanak elő megújuló forrásokból” – mondta Kneissl.

A volt miniszter hangsúlyozta, hogy az áram ára a régióban 2021 áprilisa után akár 40%-kal is megugrott, mostanra pedig közel 400%-kal emelkedett, ami óhatatlanul magával rántotta a háztartások pénzügyeit.

“A gyártók, az ipari szektor számára a helyzet még rosszabb. Már van egy mozgalom az Egyesült Királyságban – amely nem [tagja] az EU-nak, de tovább terjedhet -, ahol az emberek egyszerűen bojkottálják az áramszámláik kifizetését” – mondta, megjegyezve, hogy az áramválság már a gázszűke előtt elkezdődött.

Kneissl a válságot az olaj- és gázprojektekbe történő beruházások jelentős csökkenésének tulajdonította, és kifejtette, hogy a kínálat csökken, miközben a kereslet megmaradt.

“A kereslet a világjárvány után nőtt. A járvány alatt másfél évig elég nyugodt volt a helyzet” – mondta.

“És még mindig örülhetünk, hogy Kínában a kereslet meglehetősen alacsony szinten marad, mivel elég sok zárolást vezetnek be” – tette hozzá Kneissl.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...