2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Eurizon: a dollár “elképesztő” ütemben veszíti el tartalékvaluta státuszát

Az Oroszország elleni nyugati szankciók világszerte felgyorsították az amerikai dollártól való eltávolodást – figyelmeztetett kedden Stephen Jen, az Eurizon londoni székhelyű vagyonkezelő cég vezérigazgatója.

A dollár részesedése a globális tartalékokból tavaly tízszer gyorsabban csökkent, mint az elmúlt két évtizedben – mondta Jen, akit a Bloomberg idézett.

Jen szerint a folyamat úgy kezdődött, hogy egyes országok alternatívák után kezdtek nézni, miután látták, hogy Oroszország vagyonát külföldön befagyasztották, és az országot elvágták a SWIFT néven ismert globális pénzügyi üzenetküldő rendszertől.

A tavalyi “vad” árfolyam-ingadozásokkal kiigazítva a dollár 2016 óta nagyjából 11%-ot veszített piaci részesedéséből, 2008 óta pedig ennek kétszeresét – írta Jen és az Eurizon kollégája, Joana Freire jegyzetében.

“A dollár 2022-ben elképesztő összeomlást szenvedett tartalékvalutaként a piaci részesedése tekintetében, feltehetően a szankciók izmos alkalmazása miatt” – olvasható a jegyzetben.

Az USA és szövetségesei által Oroszországgal szemben hozott rendkívüli intézkedések megdöbbentették a nagy tartalékot birtokló országokat, amelyek többsége feltörekvő gazdaság – magyarázta Jen és Freire.

A zöldhasú jelenleg a teljes globális tartalékok mintegy 58%-át teszi ki, szemben a 2001-es 73%-kal, amikor az volt a “vitathatatlan hegemón tartalék” – mondták a szakértők.

Kína és India azon dolgozik, hogy saját valutájával rendezzék a nemzetközi kereskedelmet, míg Oroszország számos országtól rubelben és kínai jüanban kezdte meg az elszámolásokat az exportjáért.

A hét elején Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök felszólította a fejlődő országokat, hogy távolodjanak el az amerikai dollártól saját valutájuk javára.

Lula megjegyzéseit követően Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter elismerte, hogy a dollár mint világ tartalékvaluta szerepe csökkenhet, mivel Washington a globális pénzügyi rendszer feletti befolyását arra használja fel, hogy szankciók révén geopolitikai céljait elérje.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó