2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

Erdogan: Törökország akar még orosz Sz-400-as légvédelmi rendszert vásárolni

Recep Tayyip Erdogan török elnök egy amerikai hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy Ankara akar még orosz Sz-400-as rakétavédelmi rendszert vásárolni. A rendszerből az első ütegeket 2019-ben szerezte be Moszkvától, ami heves reakciót váltott ki Washington részről. Minderről vasárnap számolt be a Habertürk tekintélyes török hírportál.

A török államfővel, aki az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának keretében tartózkodott az Egyesült Államokban, a CBS amerikai tévécsatorna készített interjút. A beszélgetés vasárnap került adásba.

A riporter, Margaret Brennan azt kérdezte Erdogantól, hogy országa vásárol-e még az orosz légvédelmi rendszerből? A török vezető pedig a következőképpen válaszolt: “Mi az hogy? Természetesen.”

Erdogan hozzátette: “ezek után senki nem avatkozhat bele, hogy a védelmi rendszerek terén melyik országtól mit és mennyit veszünk”. “Ezt mi döntjük el” – nyomatékosította.

Törökország 2019-ben szerzett be Sz-400-as ütegeket Oroszországtól. A török-orosz ügyletet az Egyesült Államok élesen bírálta, és válaszul kizárta Ankarát az F-35-ös vadászbombázó fejlesztési programjából, felfüggesztette a harci repülőgép eladását is Ankarának, illetve további szankciókat is kilátásba helyezett a jövőben.

2020. december 14-én Washington újabb büntető intézkedésekkel sújtotta a török védelmi ipart. Ezek között szerepelt, hogy tilos amerikai exportengedélyek kiadása a török fegyverzetek beszerzését intéző, Hadiipari Elnökség (SSB) nevű hivatal részére, valamint befagyasztották a török hivatal négy vezető tisztségviselőjének bankszámláit, továbbá vízumkorlátozásokkal is sújtották őket.

A török államfő a minap New Yorkban török újságíróknak azt mondta, hogy Ankara és Washington kapcsolatai nem jók. A politikus rámutatott, hogy a korábbi amerikai elnökökkel ellentétben Joe Biden jelenlegi amerikai elnökkel sajnos nem indultak jól a kétoldalú kapcsolatok.

Erdogan szeptember 29-én Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik a Fekete-tenger partján fekvő orosz üdülővárosban, Szocsiban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...