2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Erdogan: Putyinnal megállapodtunk a gázközpont létrehozásáról

Moszkva és Ankara megállapodott egy gázközpontról – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök az Igazság és Fejlődés Pártja ülésén.

“Európa most azon gondolkodik, hogy hogyan tudja magát ellátni energiával a következő téli időszakban. Nekünk, hála Allahnak, nincs ilyen problémánk. A Putyin úrral tartott legutóbbi találkozónkon megállapodtunk egy törökországi gázközpont létrehozásáról.”

Ahogy ő maga (V. Putyin) is bejelentette, Európa Törökországon keresztül használhatja az orosz gázt – mondta a török vezető.

A Rystad Energy elemző cég szerint a Gazprom Európába irányuló teljes exportja – a Török Áramlatot is beleértve – szeptemberben napi 70-80 millió köbméterre csökkent. 2021 szeptemberében ez a szám napi 380 millió köbméter volt. Ma Oroszország részesedése az EU gázvásárlásaiból nem haladja meg a tíz százalékot.

Így támadtál meg az Északi Áramlat gázvezeték, amely nyár óta nem üzemel a Siemens gázkompresszor turbinák javítási és karbantartási nehézségei miatt, amelyet a szankciók idéztek elő. Egyelőre nem tudni, hogy megjavítható-e a vezeték. Az ukrán útvonal naponta 40-43 millió köbméter gázt szállít Európába a szudzsai csomóponton keresztül. A Gazprom kéréseit, hogy a szohranovkai gázmérőállomáson keresztül szivattyúzzon, Kijev elutasítja.

Gázcsomópont

Múlt szerdán a moszkvai energiafórumon Vlagyimir Putyin egy törökországi gázközpont létrehozását javasolta. Szerinte ez lenne a módja annak, hogy pótolni lehessen az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül szállított, elveszett gázmennyiséget. Ennek gazdaságilag is lenne értelme, és sokkal biztonságosabb lenne – mondta az elnök.

Később, a török kollégájával folytatott megbeszélésen Putyin megjegyezte, hogy a központ létrehozása lehetővé tenné, hogy az árat “normális, piaci szinten, politikai színezet nélkül, szabályozzák”.

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője a RIA Novosztyinak elmondta, hogy Törökország reakciója “nagyon pozitív és érdeklődő” volt. Az elnökök utasítást adtak, hogy részletesen és nagyon gyorsan dolgozzanak ezen a kérdésen – tette hozzá a Kreml szóvivője.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...