2022, november 27.
4.1 C
Budapest
-5.5 C
Moszkva

Putyin hadiállapotot vezetett be a volt ukrán régiókban

Hadiállapotot vezettek be abban a négy régióban, amelyek a közelmúltban az Ukrajnával kialakult konfliktus közepette megszavazták, hogy Oroszországhoz csatlakoznak. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán jelentette be a döntést.

A Donyecki és a Luganszki Népköztársaságban, valamint a Herszon és a Zaporozsjei területen már akkor hadiállapot volt érvényben, amikor Oroszország részévé váltak – magyarázta Putyin. A döntés tehát jogalapot biztosít arra, hogy az orosz fennhatóság alatt továbbra is érvényben maradjon – mondta a nemzetbiztonsági tanács ülésén.

A Putyin által aláírt dokumentum csütörtök éjféltől vezeti be a hadiállapotot. Emellett utasítja az orosz kormány különböző részeit, hogy három napon belül nyújtsák be a megfelelő cselekvési terveket.

A négy volt ukrán régió lakói a múlt hónapban népszavazáson arra kérték Moszkvát, hogy fogadja el őket Oroszország részeként. Kijev illegitimnek minősítette a szavazatokat, és ígéretet tett arra, hogy katonai erőt alkalmaz a régiók elfoglalására.

Korábban szerdán a Herszon régió tisztviselői arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok a jelek szerint nagyszabású offenzívára készülnek a főváros, Herszon ellen.

A regionális közigazgatás a héten bejelentette, hogy a kijevi erők jelentette fenyegetés miatt a Dnyeper keleti oldalára költöztetik a városból a lakosokat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...