2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Felülvizsgálják Oroszország-politikájukat a német szociáldemokraták

Felülvizsgálja Oroszország-politikáját a Németországot kormányzó koalíció vezető ereje, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) – írták német hírportálok szerdán az egyik társelnök, Lars Klingbeil egy beszéde alapján.

A politikus egy kedd esti berlini pártrendezvényen elmondott beszédében gyökeres fordulatot hirdetett meg ahhoz képest, hogy az SPD a 2021-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készített programjában még azt vallotta, hogy Európában csak Oroszországgal együtt és nem Oroszország ellenében lehet béke, biztonság és stabilitás.

Ez a helyzetértékelés már nem érvényes, éppen Oroszországgal szemben kell “megszervezni biztonságunkat”, mert Moszkva “búcsút mondott a közös biztonság és a közös értékek rendszerének” – húzta alá a mindenkori orosz vezetéssel hagyományosan szoros együttműködésre törekvő német szociáldemokraták vezetője.

Mint mondta, pártja a hidegháború vége óta hibák egész sorozatát követte el és tévesen mérte fel a Kreml szándékait.

Kifejtette: először is hiba volt abból kiindulni, hogy a történelem természetes módon összeköti a diktatúráktól megszabadult két országot. A német szociáldemokraták ettől a meggyőződéstől áthatva nem vették észre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök másként viszonyul a múlthoz, “manipulálja és eszközként használja a történelmet”, méghozzá a belpolitikában az “autokratikus konszolidáció”, a külkapcsolatokban pedig a orosz “nagyhatalmi” politika kibontakoztatása érdekében.

Hibás volt az a felfogás is, hogy a közeledés, a kapcsolatok építése automatikusan elősegíti a partnernél a kedvező irányú változást, a fejlődést, hiszen a két ország gazdaságának egyre mélyebb összefonódása “nem járult hozzá stabil rend kialakulásához” – húzta alá Lars Klingbeil, hozzátéve, hogy a gazdasági integráció “nem működik”, ha nem kapcsolódik hozzá politikai program.

Az első elemzői vélemények szerint fordulópontnak számító és a párt új irányvonalát megalapozó beszédében az SPD társelnöke külön hibaként említette, hogy Németország függővé tette magát az orosz energiaimporttól. “Ilyen egyoldalú függőségnek nem szabad többé kialakulnia” – hangsúlyozta Lars Klingbeil.

A negyedik nagy hiba az volt, hogy “nem vettük kellőképpen figyelembe közép-, és kelet-európai partnereink érdekeit és nézőpontját”, ami “súlyos mértékű bizalomvesztést” okozott.

“Jobban oda kellett volna figyelni partnereinkre, különösen az utóbbi években, amikor az orosz politika egyre agresszívabbá vált” – fejtette ki az SPD társelnöke.

Arról is szólt, hogy nem lehet visszatérni az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja előtti állapotokhoz, és hosszabb távon is nehezen elképzelhető a német-orosz viszony rendezése.

Kijelentette, hogy Oroszország “nem lehet komoly partner, ha nem megy keresztül alapvető változásokon”.

Csak egy megújult Oroszországgal lehet együttműködni olyan ügyekben, mint az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a fegyverzetcsökkentés, “a szankciók pedig érvényben maradnak egészen addig, amíg az utolsó orosz katona is távozik Ukrajnából” – húzta alá az SPD társelnöke.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...