2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Erdogan: Oroszországnak nincs köze a lengyel földre zuhant rakéta incidenséhez

Oroszországnak nincs köze a lengyel földre zuhant rakéta incidenséhez – közölte szerdán Recep Tayyip Erdogan török elnök.

“Tiszteletben tartom Oroszország álláspontját, amely azt mondta, hogy ez nem az ő rakétája. Ez fontos számunkra” – mondta Erdogan a TASZSZ orosz hírügynökség kérdésére válaszolva, az indonéziai Bali szigetén tartott G20-csúcstalálkozón.

A török vezető egyúttal az incidens részletes kivizsgálására szólított fel.

Erdogan rámutatott Joe Biden amerikai elnök szerinte fontos kijelentéseire, aki megjegyezte, hogy a lengyel földön landolt rakéták nem orosz gyártmányúak.

“[Olaf] Scholz német kancellár azt mondta, hogy kapcsolatban állnak egymással, mint hat NATO-ország. Biden nyilatkozata is elhangzott. Úgy vélem, hogy a ragaszkodás ahhoz, hogy a rakéták orosz gyártmányúak voltak, csak súlyosbítja ezt a kérdést. Megpróbáljuk Oroszországot és Ukrajnát a lehető leghamarabb tárgyalóasztalhoz ültetni. Ebben a tekintetben úgy gondoljuk, hogy a provokációkhoz hasonló módszer nem a megfelelő. A békéhez vezető út a párbeszéd útján vezet” – hangsúlyozta a török vezető.

A kelet-lengyelországi Lublin vajdaságban, az ukrán határ közelében fekvő Przewodow faluban kedden késő este lezuhant egy rakéta, amely két ember halálát okozta. Andrzej Duda lengyel elnök azt mondta, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy ki lőtte ki a rakétát. A lengyel külügyminisztérium korábban azt állította, hogy a rakéta állítólag orosz gyártmányú volt.

Közben Biden amerikai elnök azt mondta, hogy a rendelkezésre álló előzetes információk cáfolják azokat az állításokat, amelyek szerint a Lengyelországba zuhant rakétát Oroszországból indították volna. Mint az amerikai vezető fogalmazott: “A röppálya vonalai alapján valószínűtlen, hogy Oroszországból lőtték volna ki”.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz csapatok nem hajtottak végre csapást az ukrán-lengyel határhoz közeli célpontok ellen. Mint a minisztérium hangsúlyozta, a lengyel médiumok által az incidens helyszínéről közzétett, repeszekről készült fotóknak semmi közük az orosz tűzerejű lövedékekhez.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...