2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Biden szerint sem Oroszország áll a lengyelországi “rakétacsapás” mögött

Joe Biden amerikai elnök szerint valószínűtlen, hogy Oroszország lőtte ki azt a rakétát, amely az ukrán határ közelében lengyel területre csapódott, és két ember halálát okozta. Megjegyezte, hogy a lövedék röppályája nem egyeztethető össze egy az orosz erők által indított támadással.

Az indonéziai Balin, a G20-ak csúcstalálkozóján szerda reggel, a NATO-tagokkal folytatott korai konzultációkat követően újságíróknak nyilatkozva Biden azt a kérdést kapta, hogy “túl korai lenne-e megmondani, hogy ezt a rakétát Oroszországból lőtték-e ki”.

“Vannak előzetes információk, amelyek ezt vitatják” – válaszolta Biden, hozzátéve: “Nem akarom ezt mondani, amíg nem vizsgáljuk ki teljesen, de a röppálya alapján valószínűtlen, hogy Oroszországból lőtték volna ki”. De majd meglátjuk. Meglátjuk.”

A Fehér Ház korábban közölte, hogy Biden “rendkívüli” kerekasztal-beszélgetést hívott össze a NATO-államok, valamint Japán magas rangú tisztviselői között, hogy megvitassák a lengyelországi Przewodowban kedden történt rejtélyes robbanást. Az ülést követő közös nyilatkozatban a vezetők közölték, hogy megállapodtak abban, hogy “támogatják Lengyelországnak az incidens kivizsgálását”, és “szoros kapcsolatban maradnak a megfelelő következő lépések meghatározása érdekében”.

Nem világos, hogy milyen lépéseket tehetnek válaszul, mivel a tisztviselők szerint ezt a vizsgálatuk eredményei fogják meghatározni. Varsó azonban korábban felvetette, hogy hivatkozhat a NATO 4. cikkelyére, amely előírja a blokk 30 államának, hogy konzultációkat tartsanak, ha bármelyik tag úgy véli, hogy katonai fenyegetésnek van kitéve, vagy bármilyen más “aggodalomra okot adó kérdést” kíván megvitatni. Ez az intézkedés különbözik az 5. cikkelytől, a kollektív biztonsági garanciától, amely minden NATO-államot arra kötelez, hogy egy másik tag védelmére keljen.

A Reuters szerint Andrzej Duda lengyel elnök azt mondta, hogy nagy valószínűséggel Lengyelország hamarosan hivatkozni fog a 4. cikkelyre, bár hozzátette, hogy a nyomozóknak jelenleg nincs konkrét bizonyítékuk arra, hogy a robbanás mögött felelős fél állna.

Míg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem sok időt vesztegetett arra, hogy a robbanást Moszkva nyakába varrja, az orosz védelmi minisztérium közleményben tagadta a felelősséget, és ragaszkodott ahhoz, hogy a lengyel médiában keringő, állítólag rakétadarabokat ábrázoló fotóknak “semmi közük az orosz fegyverekhez”. A minisztérium hozzátette, hogy az ilyen állítások “szándékos provokáció a helyzet eszkalálása érdekében”.

Órákkal a keddi robbanás után az amerikai hadsereg közölte, hogy nem tudja megerősíteni az orosz részvételre vonatkozó állításokat, nyilvánvalóan cáfolva az Associated Press korábbi jelentését, amely egy meg nem nevezett amerikai hírszerzési tisztviselőre hivatkozott, aki szerint orosz rakéta csapódott be a lengyel faluba.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...