2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

AP hírügynökség: az ukránok rakétája csapódott be Lengyelországban

Nem Oroszországból, hanem Ukrajnából lőttek ki egy rakétát, amely kedden lengyel területre csapódott, és két civil meghalt – közölték amerikai tisztviselők az Associated Pressnek.

Az előzetes becslések szerint a lövedéket az ukrán légvédelem lőtte ki Ukrajna energetikai infrastruktúrájának nagyszabású orosz bombázása közepette – jelentette szerdán az AP.

Az információ három amerikai tisztségviselőtől származik, akik névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak, mivel nem voltak felhatalmazva a kérdés nyilvános megvitatására.

Az AP korábbi jelentése egy “magas rangú amerikai hírszerzési tisztviselőre” hivatkozva azt mondta, hogy egy orosz rakéta volt az, amely lengyel területen landolt. A Pentagon azonban nem volt hajlandó megerősíteni az állítást, amikor erről kérdezték.

Joe Biden amerikai elnök, aki a G20-ak indonéziai csúcstalálkozója során a NATO-szövetségesekkel folytatott konzultációkat az incidensről, azt mondta, hogy “a röppályát tekintve valószínűtlen, hogy azt [a rakétát] Oroszországból lőtték volna ki“.

Ugyanakkor sürgette a nyilvánosságot, hogy várják meg a vizsgálatok végét, és teljes támogatást ígért a most Varsóban folyó vizsgálatnak.

Biden lengyel kollégája, Andrzej Duda csak arra utalt, hogy a rakéta, amely két ember halálát okozta a Lengyelország és Ukrajna határához közeli Przewodow faluban, “valószínűleg” orosz gyártmányú volt.

A kijevi erők még mindig tartanak fenn szovjet gyártmányú rakétakészletet, beleértve az Sz-300-as légvédelmi rendszerek rakétáit is. Többet a NATO szövetséges országoktól kaptak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban gyorsan Oroszországot hibáztatta az incidensért, és sürgette a NATO-t, amelynek Lengyelország is tagja, hogy “lépjen fel” a “kollektív biztonság elleni támadás” ellen.

Moszkva tagadta, hogy bármi köze lett volna a przewodowi rakétatalálathoz, mondván, hogy az orosz erők aznap nem hajtottak végre csapásokat a lengyel-ukrán határ közelében lévő célpontok ellen.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...