2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Épp az előző hatba döglik bele, de jön az EU hetedik szankció csomagja Oroszország ellen

Az Európai Unió Oroszországgal elleni legújabb (hetedik) szankciós csomag az ország aranyexportját célozza majd, és szigorítja a meglévő kiskapukat – jelentette csütörtökön az Euractiv hírportál. A további energetikai szankciók a jelek szerint lekerültek a napirendről, mivel Európa jelenleg a korábbi szankciócsomagok következményeivel küzd.

Az orosz aranyimportot már betiltotta az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Japán és Kanada, a múlt hónapban a G7-ek németországi csúcstalálkozóján elfogadott intézkedés értelmében. Bár az orosz aranyexport becslések szerint 2021-ben mintegy 15 milliárd dollár értékű volt, az iparági elemzők a tilalmat leginkább szimbolikusnak minősítették, mivel a nyugati szankciók már elzárták az európai és az amerikai piacokat az orosz aranyrudak elől.

Az Euractiv uniós diplomatákra hivatkozva azt írta, hogy az EU hetedik szankciócsomagja több, állítólag a Kremlhez kötődő orosz szervezetet és személyt is feketelistára tesz, és bizonyos árucikkekkel egészíti ki a meglévő listákat a szankciók kijátszásának visszaszorítása érdekében.

A várhatóan egy héten belül bejelentésre kerülő csomag tartalmazhat utalást az Európai Bizottság nemrég közzétett iránymutatására is, amely arról szól, hogy mely árukat lehet és melyeket nem lehet Oroszországból az európai kalinyingrádi exklávéjába, Litvánia területén keresztül szállítani.

A csomagból hiányoznak az orosz energiaágazatot célzó további intézkedések. A hatodik szankciócsomag az orosz szén- és kőolajimportra vonatkozó embargót tartalmazta, de Magyarország, Szlovákia és a Csehország, amelyek kőolajat importálnak Oroszországból csővezetéken keresztül, átmenetileg mentességet kaptak ez alól.

Miközben az ukrán kormány és legközelebbi kelet-európai szövetségesei azt követelték, hogy az unió zárkózzon el az orosz gáztól, az EU számos országa – köztük Németország és Magyarország – nagymértékben függ ettől az energiától, és a szállítást akadályozó korábbi szankciók miatt már most is gazdasági visszaeséssel és a mennyiségi korlátozások bevezetésének lehetőségével kell szembenézniük.

“Ami mindenképpen problematikus, hogy az energiát is bevonják a szankciókba, mert be kellene tartani azt a szabályt, hogy a szankcióknak nagyobb hatással kell lenniük Oroszországra, mint a szankciókat bevezető országokra” – mondta Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán a Reutersnek.

Az euró árfolyama 20 éves mélypontra zuhant, mióta az EU példátlan gazdasági szankciókat vezetett be Oroszország ellen, a valuta árfolyama hétfőn megegyezett a dollárral. Eközben az orosz rubel erősebb, mint az ukrajnai katonai művelet kezdete előtt volt, és a szárnyaló energetikai nyereségek rekordszintre, 70,1 milliárdra emelték Moszkva folyó fizetési mérlegének többletét – jelentette a héten a Bloomberg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...