2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Biden Izraelből fenyegette meg Iránt, amire jött is a válasz Teheránból

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy Washington “nemzeti erejének minden elemét be fogja vetni” annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Hozzátette, hogy “nem fog örökké várni” a Teheránnal kötendő új nukleáris megállapodásra.

Biden és Jair Lapid izraeli miniszterelnök csütörtökön Jeruzsálemben közös nyilatkozatot írt alá a két ország további stratégiai partnerségéről. A nyilatkozat megerősítette Washington további katonai támogatását Izraelnek, üdvözölte Izraelnek az arab szomszédaival folytatott kereskedelem normalizálását, és ígéretet tett arra, hogy “soha nem engedi meg Iránnak, hogy atomfegyverhez jusson”.

Az Egyesült Államok “kész arra, hogy nemzeti erejének minden elemét felhasználja ennek az eredménynek a biztosítására” – állt a nyilatkozatban.

Lapid mellett tartott sajtótájékoztatóján Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok “nem fog örökké várni” arra, hogy Irán elfogadja követeléseit és visszatérjen a 2015-ös atomalkuhoz. A közös átfogó cselekvési terv (JCPOA), amelyet Irán, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország 2015 júliusában írt alá, korlátozásokat helyezett Teherán polgári célú nukleáris programjaira, cserébe a korlátozott szankciókönnyítésért.

Donald Trump korábbi elnök 2018-ban egyoldalúan kivonta az Egyesült Államokat a megállapodásból, arra hivatkozva, hogy Irán megszegte a benne foglalt korlátozásokat. Irán kitart amellett, hogy soha nem törekedett atomfegyverek kifejlesztésére.

Az alku felújítására irányuló tárgyalások elakadtak, mivel amerikai tisztviselők azt állítják, hogy Irán további követelésekkel egészíti ki, míg az irániak ragaszkodnak ahhoz, hogy az Egyesült Államok felelőssége visszatérni a megállapodás eredeti feltételeihez, többek között a Trump 2018-as kilépését követően bevezetett “visszaütő” szankciók feloldásával.

Lapid a csütörtöki tájékoztató során egyenesen elutasította a diplomácia lehetőségét. “A szavak nem fogják megállítani őket, elnök úr” – mondta Bidennek. “A diplomácia nem fogja megállítani őket”.

“Az egyetlen módja annak, hogy megállítsuk őket, ha hiteles katonai fenyegetést teszünk le az asztalra. Az iráni rezsimnek tudnia kell, hogy ha továbbra is megtévesztik a világot, súlyos árat fognak fizetni”.

Ebrahim Raiszi iráni elnök Biden és Lapid találkozója után kemény szavakkal reagált.

“Irán nagy nemzete nem fog elfogadni semmilyen bizonytalanságot vagy válságot a térségben, és Washingtonnak és szövetségeseinek tudniuk kell, hogy bármilyen hibára kemény és sajnálatos választ fog kapni Irán részéről” – mondta.

“Az iszlám Irán erősebb, mint valaha, az amerikaiak hatalma pedig gyengébb, mint valaha” – folytatta Raiszi, hozzátéve, hogy az Iránnal szembeni amerikai szankciórendszer – amelyet a Trump-kormányzat “maximális nyomásgyakorlás” kampányának nevezett – “kudarcot vallott, de megismétlik ezt az élményt”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...