2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

Energiaügyi miniszter: folyamatosan növekszik az orosz LNG-export

Az oroszországi cseppfolyósított földgáz (LNG) exportja az év eleje óta folyamatosan növekszik, mivel Európában és Ázsiában egyaránt nő a kereslet – mondta Nyikolaj Sulginov energiaügyi miniszter a vasárnap Vlagyivosztokban kezdődött Keleti Gazdasági Fórumon.

A miniszter szerint bár az orosz vezetékes földgáz iránti kereslet eddig nagyobb volt, mint az LNG iránt, az utóbbi hamarosan felzárkózhat, mivel az LNG-export “hatékonyabb és rugalmasabb a vezetékes szállításhoz képest”.

“Az LNG-export már most pozitív dinamikát mutat. Néhány százalékról beszélünk, de mégis. Az orosz LNG-nek az egész világon vannak vevői. És nemcsak új partnereink Délkelet-Ázsiában, hanem európai fogyasztók is” – jelentette ki Sulginov.

Az orosz statisztikai hivatal, a Roszsztat szerint az ország LNG-termelése 2022-ben 8,1 százalékkal 32,5 millió tonnára nőtt. Sulginov megjegyezte, hogy Oroszország jelenlegi LNG-termelése nem elegendő a növekvő kereslet kielégítésére, ami arra utal, hogy az országnak új cseppfolyósító egységekre van szüksége, mivel az összes meglévő kapacitás teljes kihasználtsággal működik.

“Elfogadtunk egy programot, amelynek célja, hogy 2030-ra évi 100 millió tonnára növeljük az LNG-termelést. Nagy reményeket fűzök az Artik LNG 2-höz, ahol az első gyártósor telepítése már folyamatban van. Ez jövőre éri el teljes kapacitását – mintegy 6,8 millió tonnát -. Egy új murmanszki LNG-üzemről is tárgyalunk, három, egyenként 6,8 millió tonnás cseppfolyósító sorral” – mondta a miniszter.

A Global Witness agytröszt Kpler-adatokon alapuló friss jelentése szerint idén január-júliusban Kína volt az orosz LNG legnagyobb vásárlója, őt követte Spanyolország és Belgium. Az EU orosz LNG-vásárlásai a vizsgált időszakban 40%-kal nőttek a 2021-es év azonos időszakához képest, és 1,7%-kal a tavalyi évhez képest.

Az EU eddig elzárkózott attól, hogy szankciókkal sújtsa az orosz gázimportot, de számos olyan intézkedést vezetett be, amelyek korlátozták az orosz gázszállítások beáramlását, és bejelentette, hogy 2027-ig csökkenteni kívánja az orosz energiaimportot. A Global Witness elemzői azonban a jelenlegi kereskedelmi forgalom alapján azt jósolják, hogy az uniós országok 2023-ban rekordmennyiségű LNG-t fognak importálni Oroszországból.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...

Erős robbanások Kijevben és Ukrajna számos régiójában (videó, képek)

Az ukrán sajtó szerint erős robbanások rázták meg Kijevet. "Kijevben erőteljes robbanások" - jegyezte meg a Közélet hírek nevű ukrán Telegram-csatorna. Korábban a csatorna a Kijevi...
spot_img

Videó