2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Array

Ének a semmiről: sokadjára tárgyal az orosz és az ukrán fél a gázról

Mivel sorozatosan jelennek meg a „ Ukrajna és Oroszország tárgyalhat” – „Ukrajna és Oroszország tárgyal ,az EU a mediátor” stb. tartalmú cikkek, s a végén SEMMI sem lesz a tárgyalásokból, már kínosnak érezzük lehozni a hasonló kaliberű írásokat, de álljon mégis itt egy:

(je, el ne felejtsük: ha már a kijevi rezsimváltást meg tudta finanszírozni aki megfinanszírozta, akkor az ukrán gázt is meg tudná és mellényzsebből kivághatná azt a cirka 5,5 milliárd Usd-t ami az ukránok hátralékos tartozása.)

És akkor: Ének a semmiről: sokadik felvonás

Ukrajna, Oroszország és az Európai Unió képviselői október 21-én Berlinben ülnek össze ismét, hogy folytassák az orosz gázszállítással kapcsolatos vitatott kérdések rendezését

Az orosz energiaügyi minisztérium pénteken közleményben tudatta, hogy az orosz fél elfogadta a háromoldalú tárgyalások időpontjára és helyszínére tett javaslatot. Az Európai Bizottság csütörtökön javasolta, hogy október 21-én Berlinben tartsanak újabb találkozót. Jurij Prodan ukrán gazdasági miniszter csütörtökön elfogadta a meghívást, így már csak Moszkva jóváhagyása hiányzott.

Eredetileg a múlt hét elején Brüsszelben tárgyaltak volna a felek, hogy véglegesítsék a szeptember 26-án Berlinben elfogadott egyezséget, de végül elnapolták a megbeszélést. 

Angela Merkel német kancellár óvatos optimizmusának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy sikerül-e Moszkvának és Kijevnek megállapodásra jutnia a vitás ügyekben. Úgy vélte, hogy még “törékeny a helyzet Kelet-Ukrajnában, ahol az oroszbarát felkelők és az ukrán kormányhoz hű erők között véres konfliktus dúl.

Oroszország és Ukrajna ádáz vitába keveredett, miután a Nyugat-barát erők hatalomra jutása után a Gazprom orosz gázholding Európában példátlan mértékben megemelte a gáz árát. 

A szeptemberi háromoldalú tárgyaláson elfogadott megállapodás alapján a több milliárd dolláros adósságot felhalmozó Kijevnek januárig ki kellene fizetnie 3,1 milliárd dollárt a Gazpromnak, ebből kétmilliárdot október végéig. Cserébe a Gazprom felajánlotta, hogy felújítja a június 16. óta szünetelő gázszállításait, és minimum 5 milliárd köbméter földgázt juttat Ukrajnába ezer köbméterenként 385 dolláros áron.

Az ukrán energiaügyi miniszter attól tart, hogy Oroszország politikai megfontolásokból bármelyik pillanatban megváltoztathatja az árat, ezért új szerződés aláírását követeli.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...
spot_img

Videó