2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Embargó? Európa tovább növelte az olajimportot Oroszországból

Európa növelte az Oroszországból importált nyersolaj mennyiségét – jelentette a héten a Bloomberg. Mindezt a kevesebb mint egy hónapja elfogadott uniós embargó ellenére.

A kontinens olajfinomítói a múlt héten napi 1,84 millió hordó orosz nyersolajat vásároltak – jelentette a Bloomberg a tartályhajók nyomon követési adataira hivatkozva, hozzátéve, hogy ez volt a harmadik egymást követő heti növekedés, és a legmagasabb szint, amelyet Európa – Törökországot is beleértve – csaknem két hónapja vett.

A növekedést annak tulajdonították, hogy a Litasco SA, az orosz Lukoil kereskedelmi ága Olaszországban, Romániában és Bulgáriában található finomítóiba szállította a hordókat, valamint Törökország is vásárolt.

Az EU a múlt hónapban részleges tilalmat rendelt el az orosz olajra, és ígéretet tett arra, hogy jövőre az összes import 90%-át blokkolja. Az egész unióra kiterjedő tilalom a tengeren keresztül érkező nyersolajra vonatkozik, de egyes tagállamok a csővezetékes szállításokra átmenetileg mentességet kaptak.

A Bloomberg szerint egyes vállalatok és országok máris visszaléptek, és a piacot másokra hagyták, akik örömmel vásárolnak továbbra is orosz nyersolajat, amelyet továbbra is hatalmas kedvezményekkel kínálnak.

A hónap elején a The Economist arról számolt be, hogy január és április között 14%-kal nőtt az Európai Unióba irányuló orosz olajszállítás, annak ellenére, hogy a kontinens ígéretet tett az import visszaszorítására.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...