2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

Embargó? Európa tovább növelte az olajimportot Oroszországból

Európa növelte az Oroszországból importált nyersolaj mennyiségét – jelentette a héten a Bloomberg. Mindezt a kevesebb mint egy hónapja elfogadott uniós embargó ellenére.

A kontinens olajfinomítói a múlt héten napi 1,84 millió hordó orosz nyersolajat vásároltak – jelentette a Bloomberg a tartályhajók nyomon követési adataira hivatkozva, hozzátéve, hogy ez volt a harmadik egymást követő heti növekedés, és a legmagasabb szint, amelyet Európa – Törökországot is beleértve – csaknem két hónapja vett.

A növekedést annak tulajdonították, hogy a Litasco SA, az orosz Lukoil kereskedelmi ága Olaszországban, Romániában és Bulgáriában található finomítóiba szállította a hordókat, valamint Törökország is vásárolt.

Az EU a múlt hónapban részleges tilalmat rendelt el az orosz olajra, és ígéretet tett arra, hogy jövőre az összes import 90%-át blokkolja. Az egész unióra kiterjedő tilalom a tengeren keresztül érkező nyersolajra vonatkozik, de egyes tagállamok a csővezetékes szállításokra átmenetileg mentességet kaptak.

A Bloomberg szerint egyes vállalatok és országok máris visszaléptek, és a piacot másokra hagyták, akik örömmel vásárolnak továbbra is orosz nyersolajat, amelyet továbbra is hatalmas kedvezményekkel kínálnak.

A hónap elején a The Economist arról számolt be, hogy január és április között 14%-kal nőtt az Európai Unióba irányuló orosz olajszállítás, annak ellenére, hogy a kontinens ígéretet tett az import visszaszorítására.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk/Bahmut operatív bekerítését

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk (ukránul: Bahmut) operatív bekerítését - közölte a Pervij Kanal csatornával Apti Alaudinov, az Ahmat különleges erők parancsnoka és az...

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...