2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Elutasították az ukrán energiaipari vállalat haladék kérelmét az adóssága visszafizetésére

A Naftogaz ukrán állami energetikai vállalat hitelezői elutasították a cég kétéves adósságfizetés befagyasztásra vonatkozó kérését – jelentette hétfőn az ukrán média.

A Naftogaz a hónap elején tette meg a javaslatot, arra hivatkozva, hogy Ukrajnában “jelentős gazdasági és üzleti visszaesés” tapasztalható az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt.

A kötvénytulajdonosok válaszadási határideje a javaslatra múlt csütörtökön járt le. A Naftogaznak 335 millió dolláros kötvénye jár le, valamint két kamatfizetés is esedékes volt július 19-én, és a javaslat félelmeket keltett, hogy a vállalat és a kormány nem teljesíti adósságát.

A Reuters korábbi jelentése szerint a Naftogaz hitelezői nem gondolták, hogy a vállalatot azonnali pénzhiány fenyegeti, és továbbra is nyereséges vállalkozásnak tekintik a céget. Az Interfax Ukrajna szerint a Naftogaz most új ajánlatot készít a kötvénytulajdonosoknak.

Az ukrán kormány korábban megtiltotta a július 19-én esedékes 2022-es és 2024-es eurókötvények kifizetését, arra hivatkozva, hogy az országnak elegendő mennyiségű földgázt kell felhalmoznia a közelgő fűtési szezon előtt – írja az Interfax Ukrajna.

A Naftogaz Ukrajna legnagyobb állami tulajdonú olaj- és gázipari vállalata és egyik fő bevételi forrása, amely tavaly az ország teljes állami költségvetési bevételének közel 17%-át tette ki.

Az ukrán kormány a múlt héten kétéves halasztást kért saját külföldi adósságkifizetéseire, remélve, hogy augusztus közepéig megállapodásra jut a kötvénytulajdonosokkal a szeptemberi 1,2 milliárd dolláros törlesztés és kamatfizetés előtt. A Kijevnek hitelt nyújtó nagyobb nyugati kormányok gyorsan beleegyeztek, és más hitelezőket is erre ösztönöztek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...