2023, február 2.
4.7 C
Budapest
-0.7 C
Moszkva

Elmarasztalta Ukrajnát a világ legnagyobb újságíró-szervezete, mert a Zelenszkij-rezsim irányítja a teljes médiát

Az Ukrajnában a múlt hónapban elfogadott médiatörvény “rendszerszintű problémákat okozhat a demokrácia számára”, mivel jelentősen kiterjeszti a kormány ellenőrzését a sajtószabadság felett – hangsúlyozta csütörtökön a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) egy az országot elítélő nyilatkozatban.

“Rendkívül aggaszt bennünket az ukrán kormánynak a médiával és az újságírókkal szembeni tekintélyelvű sodródása” – mondta Anthony Bellanger, az IFJ főtitkára.

Az 1926-ban alapított és jelenleg a világ legnagyobb újságíró-szervezete, az IFJ szerint a média szakembereit képviseli “az ENSZ rendszerében és a nemzetközi szakszervezeti mozgalomban”.

A nemzetközi szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új törvény széleskörű jogköröket biztosít Ukrajna médiafelügyeletének – az Országos Televíziós és Rádiós Műsorszolgáltatási Tanácsnak – az országos médiatér tényleges ellenőrzésére.

A szervezet idézte az Ukrán Újságírók Országos Szövetségét, amely december közepén arra figyelmeztetett, hogy az ukrán média az elnök és a parlament által létrehozott testületnek lett alárendelve.

Egy másik újságíró-szövetség – az Ukrán Független Média Szakszervezet – január elején arra figyelmeztetett, hogy a törvény de facto “teljes politikai és gazdasági függőségbe helyezi az ukrán médiát az ország elnökének személyes döntéseitől”, mivel lehetővé teszi az állam számára, hogy a szabályozó hatóság vagy bíróság döntése nélkül visszavonja a médiaengedélyeket és betiltsa a médiatevékenységeket.

A jogszabály “rendszerszintű problémákat okozhat az ukrajnai demokrácia számára, mivel kiterjeszti az állami ellenőrzést a média felett” – jegyezte meg az IFJ vezetője. Ezután felszólította Kijevet, hogy vizsgálja felül a törvényt, és folytasson nyílt vitát az újságírói közösséggel. “Független újságírás nélkül nem létezhet demokrácia” – tette hozzá Bellanger.

A médiatörvény 2020 óta készült, de csak a Moszkva és Kijev közötti konfliktus közepette kapott zöld utat. Az ukrán parlament 2022 decemberében fogadta el, Zelenszkij pedig még ugyanabban a hónapban aláírta. A jogszabály lehetővé teszi az állami médiafelügyelet számára, hogy bírságokat szabjon ki az országban működő médiumokra, és visszavonja az engedélyüket, ha korlátozottan hozzáférhető anyagokat tesznek közzé.

Emellett kifejezetten megtiltja a Moszkva akcióiról szóló minden olyan pozitív tudósítást, amely megkérdőjelezi Kijev hivatalos álláspontját, az állítólagos “orosz propaganda” elleni küzdelem részeként. A törvény megerősíti az összes orosz médium betiltását is, amelyek Ukrajnában már korábban is de facto törvényen kívül voltak helyezve.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...

Erdogan: kockázatos a tankszállítás, ami nem segíti az ukrán konfliktus lezárását

A NATO egyes országainak döntése, hogy harckocsikat küldenek Ukrajnába, nagy kockázatú lépés, amely valószínűleg nem fog segíteni a konfliktus lezárásában - mondta Recept Tayyip...