2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Reuters: az USA megkezdte a harckocsik tömeges átadását Kelet-Európának

Az Egyesült Államok a NATO keleti szárnyának megerősítése keretében tömeges fegyverszállításokat kezdett Lengyelországba és Lettországba – írja a Reuters.

Szerdán amerikai harckocsik és harcjárművek érkeztek a hollandiai Flissingen kikötőjébe, hogy később Lengyelországba és Litvániába szállítsák a NATO keleti szárnyának megerősítésére irányuló erőfeszítések részeként.

“Körülbelül 1250 darab katonai felszerelés érkezik ebbe a kikötőbe” – mondta Robert Kellam ezredes, aki az amerikai oldalon felügyeli a műveletet.

A felszerelések között szerepelnek M-1 Abrams harckocsik és Bradley harcjárművek.

Decemberben az USA már mintegy 700 harcjárművet, köztük Abrams harckocsikat adott át Lengyelországnak. Ezt az Atlantic Resolve program részeként hajtották végre. A 2014-ben kezdődött program célja az amerikai jelenlét erősítése Európában. A művelet részeként az amerikai hadsereg egyes részei válogatott egységeket küldenek Európába, amelyeket a NATO keleti szárnyán fekvő országokban vetnek be.

Moszkva többször rámutatott, hogy a szövetség a konfrontációra törekszik. Szergej Lavrov külügyminiszter korábban tragédiának nevezte a szövetség iraki, líbiai és volt jugoszláviai akcióit, ahol az emberek élethez való jogát a NATO “a legbrutálisabb és törvénytelen módon” tiporta el. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a blokk bővítése nem hoz nagyobb biztonságot Európának.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...