2022, október 3.
13.3 C
Budapest
13.2 C
Moszkva

Elítélték a 2018-as kemerovói plázatűz felelőseit

Öttől 14 évig tartó szabadságvesztésre ítélte pénteken egy kemerovói bíróság a nyugat-szibériai városban 2018-ban történt, 60 emberéletet követelő plázatűz nyolc felelősét.

A legsúlyosabb büntetést, 14 évet, Julija Bogdanova, a leégett Zimnyaja Visnya (Téli Meggy) pláza főrészvényese, a Kemerovói Cukrászüzem (KKK) vezérigazgatója kapta, a létesítménynek a tűzvédelmi előírások megsértésével történő üzemeltetése címén. Bogdanova a felelősségét részben elismerte, és 18 kárvallottnak kártérítést fizetett.

Georgij Szobolevet, a KKK műszaki igazgatóját 11 évi, Nagyezsda Szuggyenokot, a plázát bérlő legnagyobb cég vezérigazgatója 13 és fél évi, Szergej Antyusin biztonsági őrt 8 évi, Igor Polozinyenkót, a pláza biztonsági rendszereit üzemeltető cég igazgatóját 6 és fél évi, a cég mérnökét, Alekszandr Nyikityint 5 és fél évi, Andrej Burszin és Szergej Genyin tűzoltót pedig – hanyagság címén – öt-, illetve hatévi börtönre ítélték.

A 2018. március 25-i kemerovói plázatűzben 60 ember, köztük 37 gyerek vesztette életét, 147-en pedig megsérültek. A Zimnyaja Visnya üzletközpontban lángok a felső szinten, a mozitermekben lobbantak fel. Az önműködő tűzjelző berendezés nem működött, a manuálisan beindíthatót pedig az üzletközpont rendésze nem kapcsolta be.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”17953″]

Az épületegyüttes tűzlépcsőin való mozgás akadályoztatva, több vészkijárat pedig zárva volt. A KKK alkalmazottjai nem fogadták a tűzoltókat, és nem segítettek a lángok elfojtásának megszervezésében.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...

A Star Wars filmek sztárja drónflottát kér a világtól Ukrajnának és pénzt gyűjt Zelenszkijnek

Mark Hamill, a Star Wars filmekből ismert színész arra kérte a világot, hogy segítsenek Ukrajnának nagyobb drónflotta beszerzésében az Oroszországgal fennálló konfliktusban. "Ukrajnának drónokra van...

Kissinger: nem lenne bölcs dolog felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Nem volt bölcs Washington azon kísérlete, hogy a Szovjetunió összeomlása után Ukrajnát a NATO-ba integrálja - jelentette ki pénteken Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A...