2023, március 29.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva

Vlagyimir Putyin Moszkvában fogadta a finn államfőt

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Moszkvában fogadta Sauli Niinistö finn államfőt, akivel a politikai és a gazdasági együttműködés kérdéseiről tárgyalt.

Az orosz elnök megbízható partnernak és közeli szomszédnak nevezte Finnországot, és emlékeztetett arra, hogy jövőre lesz a kétoldalú alapszerződés aláírásának 30. évfordulója.

Putyin kijelentette: már az idén meghaladható lesz az a veszteség, amelyet az új koronavírusos világjárvány okozott az orosz-finn gazdasági kapcsolatoknak. Rámutatott egyúttal, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom 21 százalékkal nőtt az előző évhez képest és felújította munkáját a kormányközi vegyesbizottság is.

Niinistö kifejezte meggyőződését, hogy a két ország közötti idegenforgalom ismét el fogja érni a világjárvány előtti szintet. Kijelentette, hogy a klímaváltozásról is tárgyalni kíván vendéglátójával.

Putyin egymáshoz nagyon közelállónak nevezte Moszkvának és Helsinkinek a klímaváltozás elleni harcról vallott álláspontját. Emlékeztetett rá, hogy 2023-ban Oroszország tölti majd be az Arktiszi Tanács elnöki posztját.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az általa “nagyon konstruktívnak és hasznosnak” minősített tárgyalások után arról tájékoztatta a sajtót, hogy a két elnök a kétoldalú kapcsolatok mellett megvitatta Oroszország és az EU viszonyát – különös tekintettel az energiaágazatra -, az ukrajnai helyzetet és a Baltikum térségének biztonságát.

Szóba került a január 1-től bevezetendő orosz nyersfaexport-tilalom. A felek megvitatták az együttműködés lehetőségét a finn faipart érzékenyen érintő ügyben, és szóba került a Saimaa-csatorna használatának lehetséges bővítése is.

Putyin és Niinistö legutóbb 2019 augusztusában, Finnországban találkozott személyesen. A finn elnök 11. alkalommal látogatott el Oroszországba.

Az orosz médiában előzetesen hangzott el olyan utalás, hogy a Niinistö-látogatás összefüggésben lehet egy potenciális orosz-amerikai csúcs szervezésével, erről a lehetőségről a Kreml szóvivője az elmúlt napokban többször is szót ejtett.

Helsinki 2018. július 16-án Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump akkori amerikai elnök találkozójának helyszíne volt, de a semleges Finnország fővárosa 1975-ben, 1988-ban és 1990-ben is otthont adott az első számú amerikai és orosz – akkor még szovjet – vezetők eszmecseréinek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó