2022, szeptember 25.
12.1 C
Budapest
6.7 C
Moszkva

Vlagyimir Putyin Moszkvában fogadta a finn államfőt

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Moszkvában fogadta Sauli Niinistö finn államfőt, akivel a politikai és a gazdasági együttműködés kérdéseiről tárgyalt.

Az orosz elnök megbízható partnernak és közeli szomszédnak nevezte Finnországot, és emlékeztetett arra, hogy jövőre lesz a kétoldalú alapszerződés aláírásának 30. évfordulója.

Putyin kijelentette: már az idén meghaladható lesz az a veszteség, amelyet az új koronavírusos világjárvány okozott az orosz-finn gazdasági kapcsolatoknak. Rámutatott egyúttal, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom 21 százalékkal nőtt az előző évhez képest és felújította munkáját a kormányközi vegyesbizottság is.

Niinistö kifejezte meggyőződését, hogy a két ország közötti idegenforgalom ismét el fogja érni a világjárvány előtti szintet. Kijelentette, hogy a klímaváltozásról is tárgyalni kíván vendéglátójával.

Putyin egymáshoz nagyon közelállónak nevezte Moszkvának és Helsinkinek a klímaváltozás elleni harcról vallott álláspontját. Emlékeztetett rá, hogy 2023-ban Oroszország tölti majd be az Arktiszi Tanács elnöki posztját.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az általa “nagyon konstruktívnak és hasznosnak” minősített tárgyalások után arról tájékoztatta a sajtót, hogy a két elnök a kétoldalú kapcsolatok mellett megvitatta Oroszország és az EU viszonyát – különös tekintettel az energiaágazatra -, az ukrajnai helyzetet és a Baltikum térségének biztonságát.

Szóba került a január 1-től bevezetendő orosz nyersfaexport-tilalom. A felek megvitatták az együttműködés lehetőségét a finn faipart érzékenyen érintő ügyben, és szóba került a Saimaa-csatorna használatának lehetséges bővítése is.

Putyin és Niinistö legutóbb 2019 augusztusában, Finnországban találkozott személyesen. A finn elnök 11. alkalommal látogatott el Oroszországba.

Az orosz médiában előzetesen hangzott el olyan utalás, hogy a Niinistö-látogatás összefüggésben lehet egy potenciális orosz-amerikai csúcs szervezésével, erről a lehetőségről a Kreml szóvivője az elmúlt napokban többször is szót ejtett.

Helsinki 2018. július 16-án Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump akkori amerikai elnök találkozójának helyszíne volt, de a semleges Finnország fővárosa 1975-ben, 1988-ban és 1990-ben is otthont adott az első számú amerikai és orosz – akkor még szovjet – vezetők eszmecseréinek.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...