2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Elismerték bűnösségüket az ukrán oldalon harcoló külföldiek a donyecki bíróságon

Három külföldi, akik az ukrán erők oldalán harcoltak, szerdán egy donyecki bíróságon több vádpontban is bűnösnek vallották magukat. Shaun Pinner és Aiden Aslin brit állampolgárok, valamint Ibrahim Saadoun marokkói állampolgár ellen egy sor vádpontot emeltek – amelyek közül néhányért halálbüntetés is kiszabható. A Donyecki Népköztársaság (DNR) erői Mariupol városában és környékén fogták el őket.

Az Oroszország által februárban elismert DNR szuverenitást követel a volt ukrán Donyeck régió felett. Kijev továbbra is saját területének tekint a területre.

Aslin, Pinner és Saadoun a DNR törvénykönyvének 232. cikke alapján bűnösnek vallotta magát “terrorista tevékenység végzése céljából történő kiképzésben való részvétel” miatt. Pinner elismerte a 323. cikk szerinti vádat is, amely “a hatalom erőszakos megszerzése vagy erőszakos megtartása”.

Mindhárman azt mondták, hogy nem bűnösek abban, hogy fegyveres konfliktusban zsoldosként vettek részt (430. cikk) vagy összeesküvésben vettek volna részt (34. cikk). Az ellenük folyó eljárás a Donyecki Népköztársaság (DNR) legfelsőbb bíróságán kezdődött hétfőn.

A DNR Ukrajnát vádolja katonai agresszióval a szakadár állam ellen, amely először 2014-ben, az Egyesült Államok által támogatott kijevi puccsot követően kiáltotta ki függetlenségét.

Mindkét brit azt mondta, hogy 2018 óta harcoltak az ukránok oldalán.

A DNR törvényei szerint az erőszakos hatalomátvételért 12-20 év börtönbüntetés jár, de a háborús súlyosbító körülmények miatt akár halálbüntetésig is fokozható. A zsoldoskodás háromtól hét évig terjedő börtönbüntetéssel büntethető.

Pinnert és Aslint áprilisban Mariupolban fogták el, amikor az orosz és a donyecki csapatok elkerítették az ukrán tengerészgyalogosok egyik dandárját, amelyhez tartoztak. A neonáci “Azov” harcosok még egy hónapig tartották magukat a fekete-tengeri kikötőváros egyik ipari komplexumában, mielőtt május 20-án megadták magukat.

A brit kormány követelte, hogy Aslint és Pinnert a genfi egyezmények értelmében hadifogolyként kezeljék. A DNR azonban rámutatott, hogy az egyezmények csak a nemzeti hadsereg egyenruhás katonáira vonatkoznak, a külföldi zsoldosokra nem.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó