2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Egy ukrán tábornok elmondta, hogy mikor számítanak az “orosz invázióra”

Az orosz tankok és csapatok már csak hetekre lehetnek attól, hogy átgördüljenek az ukrán határon, és kirobbanjon egy átfogó konfliktus Európában – közölte Kijev egyik vezető tábornoka egy lapinterjúban.

A The Times című brit napilapban szombaton megjelent interjúban Olekszandr Pavljuk altábornagy azt mondta, hogy az inváziót a jövő hónapban Pekingben rendezett téli olimpiai játékok utáni napokban indíthatják. Február 20-a “olyan dátum, amely aggaszt minket” – folytatta, azzal érvelve, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg el akarja kerülni, hogy Kínát megsértse azzal, hogy háborúval árnyékolja be a játékokat.

Ráadásul ekkor lesz az ukrán határra tervezett orosz-belarusz közös hadgyakorlatoknak is vége.

Pavljuk, aki a szovjet fegyveres erőknél szolgált a Szovjetunió utolsó éveiben, azt mondta, hogy bízik abban, hogy csapatai képesek harcolni Oroszország ellen, a nagyobb nemzet nagyobb katonai képességei ellenére is. “Körülbelül félmillió emberünk van, akik ebben az országban olyan háborút éltek át, amelyben vagy elvesztettek valakit, vagy valamit” – magyarázta. “Félmillióan, akik elvesztették egy rokonukat, elvesztették az otthonukat vagy elvesztették a barátaikat, és készek puszta kézzel széttépni az oroszokat”.

“Ha a hírszerzésünknek sikerül megjósolnia a orosz támadás fő irányát, akkor az első jelentős veszteségek után nem mennek tovább” – mondta. “Putyin rájönne, hogy a nagy veszteségek után a hadserege magától megállhat. Ebben nem bízhatsz az intuícióban. Ezek rideg számítások”.

Ukrán és nyugati tisztviselők és médiájuk hónapok óta figyelmeztetnek, hogy Oroszország közelgő inváziójától tartanak, és rámutattak Moszkva csapatmozgásaira az ukrán határ közelében, ahol állítólag több mint 100 ezer orosz katona gyülekezett. A Kreml többször is tagadta, hogy agresszív szándékai lennének, és ragaszkodott ahhoz, hogy csupán a saját területén belül mozgatja erőit, és biztonsági megállapodásokat követelt az Egyesült Államok vezette katonai tömörüléssel, a NATO-val.

Pavljuk figyelmeztetése ellenére azonban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy televíziós beszédben azt mondta a polgároknak, hogy az invázió kockázata nem emelkedett. “Most nagyobb a felhajtás” – tette hozzá.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”29120″]

Hétfőn Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára is nyugalomra szólította fel az ukránokat, továbbá a médiát is annak érdekében, hogy oldódjék a feszültség. “A mai napig nem megalapozottak a területünkre irányuló teljes körű offenzíváról szóló nyilatkozatok. Ez még fizikailag is lehetetlen” – mondta. Danyilov hozzátette, hogy Kijev figyelemmel kíséri az orosz erők mozgását. “Az orosz csapatok felvonulása nem olyan gyors, mint azt egyesek állítják” – mondta.

Oleksii Reznikov ukrán védelmi miniszter kedden kora reggel azt nyilatkozta, hogy eddig nem kapott olyan információkat, amelyek arra utalnának, hogy Oroszország a közeljövőben megszállná Ukrajnát.

“A mai napig Oroszország fegyveres erői nem hoztak létre olyan csapásmérő egységeket, amely arra utalna, hogy holnap készen állnának egy offenzíva megindítására” – mondta az ukrán ICTV televíziós csatornának

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Újabb amerikai “önkéntest” likvidáltak az orosz erők Artemivszkben/Bahmutban

A Guardian arról számolt be, hogy egy amerikai "önkéntes", a 33 éves Pete Reed meghalt Bahmut közelében, miután egy orosz rakéta eltalálta a járművet,...

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...