2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Európa nem kap orosz gázt és olajat, ha Moszkvát lekapcsolják a SWIFT rendszerről

Az európai országok nem kapnak majd gázt és olajat Oroszországtól abban az esetben, ha lekapcsolják a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerről – mondta kedden a TASZSZ hírügynökségnek Nyikolaj Zsuravlev, a Föderációs Tanács alelnöke.

Korábban Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta, hogy a brit kormány tárgyal az Egyesült Államokkal annak lehetőségéről, hogy Oroszországot lekapcsolják a SWIFT-rendszerről abban az esetben, ha az ország “megszállná” Ukrajnát.

“A SWIFT egy elszámolási rendszer, egy szolgáltatás. Ezért, ha Oroszországot lekapcsolják a SWIFT-ről, akkor nem kapjuk meg a [külföldi] valutát, így a vásárlók, elsősorban az európai országok, nem kapják meg az áruinkat – olajat, gázt, fémeket és importjuk más fontos összetevőit. Kell ez nekik? Nem vagyok biztos benne” – mondta Zsuravlev.

A szenátor megjegyezte, hogy bár a SWIFT kényelmes és gyors, nem ez az egyetlen módja a pénzátutalásoknak. Hozzátette azt is, hogy az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közös döntése nem elegendő ahhoz, hogy Oroszországot potenciálisan leválasszák a SWIFT-ről, ehhez a rendszerben részt vevő valamennyi ország egységes döntése szükséges.

“A SWIFT egy európai vállalat, egy olyan szövetség, amelyben sok ország vesz részt. Ahhoz, hogy döntés szülessen a leválasztásról, az összes részt vevő ország egységes döntése szükséges. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság döntése biztosan nem elég hozzá. Nem vagyok biztos abban, hogy más országok, különösen azok, amelyeknek jelentős az Oroszországgal folytatott kereskedelme, támogatni fogják a lekapcsolást” – hangsúlyozta Zsuravlev.

Az utóbbi években Brüsszel rendszeresen felveti Oroszország SWIFT-ről történő leválasztásának témáját a Moszkva és a Nyugat közötti kapcsolatok elmérgesedése közepette. Az Európai Parlament először 2014-ben, a Krím és Oroszországgal újraegyesülését követően vetette fel, hogy válasszák le az Oroszországi Föderációt a bankközi fizetési rendszerről.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...