2022, szeptember 25.
10.5 C
Budapest
7 C
Moszkva
Array

Egy év után újra feszült a helyzet Dél-Oszétiában

Grúz katonákEgy év telt el azóta, hogy a grúz fegyveres erők megpróbálták átvenni az irányítást az ország két szakadár tartományában Abháziában és Dél-Oszétiában. Az évforduló előestéjén a grúz-oszét határon újra lövéseket hallani és mindkét fél provokációra panaszkodik. Grúzia moszkvai idő szerint 2008 augusztus 7-én este 23:30 kor indította első támadását Dél-Oszétia fővárosa Chinvali ellen. A támadások során a grúz légierő gépei rakétával lőtték a várost, majd a tankok és a grúz hadsereg gyalogos alakulata is megérkeztek Chinvaliba. A nyugati média hatalmas érdeklődéssel követte figyelemmel az eseményeket. A támadás után az orosz tisztségviselők népirtással vádolták Grúziát.

{loadposition billboard}Oroszország a polgári lakosság védelme érdekében 10 ezer katonát, tankokat és vadászgépeket küldött a térségbe, ezután Grúzia visszavonult. Az öt napos háborúban több száz civil vesztette életét. A grúz vereség után Oroszország és Nicaragua független államként ismerte el Dél-Oszétiát és Abháziát. A két tartomány lakosainak többsége orosz útlevéllel rendelkezik és a Rubelt használják fizetőeszköznek. A konfliktust követően Moszkva megállapodott a két köztársasággal a baráti együttműködésről és a közös határvédelemről is. Az orosz diplomácia az elmúlt évben arra törekedett, hogy bebizonyítsa ki a valódi felelős a véres 2008-as eseményekért. Egyes európai politikusok elismerték, hogy Grúzia felelős a kialakult feszült helyzetért a térségben.

Az orosz külügyminisztérium közben hírszerzési forrásokra hivatkozva megvádolta az Egyesült Államokat azzal, hogy fegyvereket szállít Grúziának és kiképzéseket tartanak a grúz katonáknak. A térségbe az EU 340 megfigyelőt küldött, de konfliktus évében nem készült független tényfeltáró jelentés az eseményekről. Az első jelentést július 31-ig kellet volna az Európa Tanácsnak benyújtani, de ezt a határidőt szeptemberre halasztották az új adatok részletes elemzése miatt.

Nincs kapcsolat

Napjainkban Grúzia és Oroszország között nincs diplomáciai kapcsolat. Az orosz érdekeket Grúziában és a grúzAbházia érdekeket Oroszországban Svájc képviseli.

Oroszország úgy tervezi hogy 2009 végén befejezi a térség újjáépítéséért indított rehabilitációs programot. Az orosz Külügyminisztérium összesített információi szerint a grúz hadsereg 650 otthont semmisített meg Dél-Oszétiában. A térség infrastruktúrájának helyreállításának érdekében 2008-ban Oroszország 10 milliárd Rubelt (1.5 milliárd Euró) költött, ugyanerre a célra 2009-ben 8.5 milliárd Eurót fordítottak.

A háború évfordulójának előestéjén újra lövések dördültek el az oszét-grúz határon. A határon állomásozó orosz fegyveres erőket az elmúlt évben több mint 120 grúz provokáció érte.

Az orosz külügyminiszter-helyettes Grigorij Karasin figyelmeztette Tbiliszit, hogy ha megismétlődik a grúz agresszió, arra Oroszország kijózanító katonai választ fog adni.

Grúzia közben a nyugati médiában igyekszik az ellenséges képet fenntartani Oroszországgal szemben. 

Az orosz fegyveres erők vezérkari főnök helyettese Anatolij Nogovicin elmondta, hogy Oroszország információi szerint a grúz hadsereget gyorsan próbálják újjáépíteni, főleg nyugati támogatással. Ugyanakkor ez a hadsereg még nem képes támadást indítani Dél-Oszétia ellen. Az abház-grúz határt napjainkban 1500 orosz katona védi az Abházia és Oroszország által aláírt határvédelemről szóló megállapodás értelmében.

OroszHírek.hu

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...