2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

Economic Times: robbanásszerűen emelkedett India orosz olajimportja

Az elmúlt három hónapban legalább ötvenszeresére nőtt az orosz kőolaj értékesítése Indiába, és mostanra az ország teljes importjának már 10%-át teszi ki – idézte a The Economic Times egy magas rangú kormányzati tisztviselőt.

“Most már a top 10 beszállító között van” – mondta a tisztviselő az indiai üzleti napilapnak csütörtökön.

A Moszkvával szembeni nyugati szankciók lehetőséget teremtettek az indiai finomítók számára, hogy növeljék az orosz olaj kedvezményes áron történő beszerzését, miközben egyes európai vevők elkerülik az oroszországi nyersolajvásárlást.

A konfliktus előtt az orosz olaj az India által importált olajnak mindössze 0,2%-át tette ki.

Az ország finomítói állítólag csak májusban mintegy 25 millió hordó orosz olajat vásároltak. Ezzel a mérföldkővel Oroszország megelőzte Szaúd-Arábiát, és Irak után India második legnagyobb olajszállítója lett.

India, a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztója, a Nyugat részéről támadások kereszttüzébe került az orosz olaj folyamatos vásárlása miatt. Újdelhi azonban visszautasította a kritikát, azzal érvelve, hogy ez az import az ország teljes szükségletének csak egy töredékét teszi ki.

Májusban az indiai olajminisztérium azt mondta, hogy “az Oroszországtól történő energiavásárlások továbbra is elenyészőek India teljes fogyasztásához képest”.

Az indiai kormány az ukrajnai konfliktus diplomáciai megoldására szólított fel, de nem hozott szankciókat Oroszországgal szemben, és tartózkodott az ENSZ Közgyűlésének márciusi, Moszkva katonai műveletét elítélő szavazásán.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...