2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Economic Times: robbanásszerűen emelkedett India orosz olajimportja

Az elmúlt három hónapban legalább ötvenszeresére nőtt az orosz kőolaj értékesítése Indiába, és mostanra az ország teljes importjának már 10%-át teszi ki – idézte a The Economic Times egy magas rangú kormányzati tisztviselőt.

“Most már a top 10 beszállító között van” – mondta a tisztviselő az indiai üzleti napilapnak csütörtökön.

A Moszkvával szembeni nyugati szankciók lehetőséget teremtettek az indiai finomítók számára, hogy növeljék az orosz olaj kedvezményes áron történő beszerzését, miközben egyes európai vevők elkerülik az oroszországi nyersolajvásárlást.

A konfliktus előtt az orosz olaj az India által importált olajnak mindössze 0,2%-át tette ki.

Az ország finomítói állítólag csak májusban mintegy 25 millió hordó orosz olajat vásároltak. Ezzel a mérföldkővel Oroszország megelőzte Szaúd-Arábiát, és Irak után India második legnagyobb olajszállítója lett.

India, a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztója, a Nyugat részéről támadások kereszttüzébe került az orosz olaj folyamatos vásárlása miatt. Újdelhi azonban visszautasította a kritikát, azzal érvelve, hogy ez az import az ország teljes szükségletének csak egy töredékét teszi ki.

Májusban az indiai olajminisztérium azt mondta, hogy “az Oroszországtól történő energiavásárlások továbbra is elenyészőek India teljes fogyasztásához képest”.

Az indiai kormány az ukrajnai konfliktus diplomáciai megoldására szólított fel, de nem hozott szankciókat Oroszországgal szemben, és tartózkodott az ENSZ Közgyűlésének márciusi, Moszkva katonai műveletét elítélő szavazásán.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...