2023, december 5.
-0.1 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Duda: Lengyelország további elavult fegyvereket szállít Ukrajnának

Lengyelország további, elavult fegyvereket szállíthat Ukrajnának Andrzej Duda elnök szerint. Ez a kijelentés Mateusz Morawiecki miniszterelnök korábbi nyilatkozatát követte, miszerint Varsó befejezte a Kijevnek történő fegyverszállításokat. Később a kormányszóvivő korrigálta a kormányfő szavait.

A lengyel állami TVN csatornának adott csütörtöki interjújában Duda egyértelművé tette, hogy az ország “nem adhatja át az új fegyvereket, amelyeket Lengyelország biztonságának megerősítése vagy a lengyel hadsereg modernizálása érdekében vásárolnak”. Ugyanakkor felvetette, hogy a jelenleg leszerelés alatt álló, elavult fegyverrendszerek előbb-utóbb utat találhatnak Ukrajnába.

Duda azt is megjegyezte, hogy Morawiecki előző napi megjegyzéseit “a lehető legrosszabb módon értelmezték”.

Utóbbi szerdán újságíróknak azt mondta, hogy Lengyelország “már nem ad át fegyvereket Ukrajnának, mert most modernebb fegyverekkel látjuk el Lengyelországot”.

Piotr Müeller kormányszóvivő később pontosította, hogy Lengyelország továbbra is szállít fegyvereket Ukrajnának a korábban elfogadott csomagokból.

A vita azt követően alakult ki, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ-közgyűlésen tartott beszédében bírálta az egyes európai nemzeteket. Zelenszkij azzal vádolta ezeket az országokat, hogy csupán “szolidaritást színlelnek egy politikai színházban, miközben egy gabona-thrillert valósítanak meg”, utalva az uniós piacra irányuló ukrán exportról folyó vitára.

Ukrajna és Lengyelország az ukrán gabonával kapcsolatos, egyre súlyosbodó kereskedelmi vitába keveredett. Az Oroszországgal kialakult konfliktus során a Fekete-tengeri fő hajózási útvonalak lezárása miatt az ukrán mezőgazdasági termékek elárasztották az európai piacokat, ami az árak zuhanását okozta, és hátrányosan érintette a helyi termelőket.

Válaszul öt uniós tagállam – Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Lengyelország, Románia és Szlovákia – behozatali tilalmat rendelt el, hogy megvédje hazai termelőit. Kijev vitatta e korlátozások jogszerűségét, és a Kereskedelmi Világszervezethez fordult.

Lengyelország az Oroszországgal való februári konfliktus kezdete óta Ukrajna egyik leghűségesebb támogatója. Az ország jelentős mennyiségű nehézfegyverzettel látta el Ukrajnát.

Duda nemrégiben sürgette Kijevet, hogy “emlékezzen” országának a fegyverszállítások logisztikai csomópontjaként betöltött szerepére. Hasonlattal élve, Ukrajnát egy fuldoklóhoz hasonlította, aki véletlenül lehúzhatja a megmentőit.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WaPo: Kijev és Washington egymást hibáztatja az ellentámadás kudarcáért

Amerikai és brit tisztek segítettek megtervezni az ukrán tavaszi-nyári ellentámadást, és biztosították az összes kért járművet, de Kijev úgy döntött, hogy háromfelé osztja erőit...

Csoportos dróntámadást hiúsított meg az orosz légvédelem a Krím és az Azovi-tenger felett

Meghiúsították az ukrán erők a dróntámadásokra tett kísérletét több célpont ellen. Az orosz légvédelem 22 pilóta nélküli légi járművet lőtt le, további 13-at pedig...

Fehér Ház: az Egyesült Államok kifogyott a pénzből Ukrajna számára

A Fehér Ház sürgős felhívást intézett a törvényhozókhoz, hogy hagyjanak jóvá további támogatásokat Ukrajnának, mondván, hogy az ország "majdnem kifutott az időből", mivel az...
spot_img

Videó