2023, november 29.
-0.7 C
Budapest
-2.2 C
Moszkva

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek – jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést az ukrán gabonaimport miatti diplomáciai vita előzte meg.

Morawiecki szerdán újságíróknak azt mondta, hogy a kormány leállítja a fegyverszállítmányokat, ami rávilágít a két szomszéd között egyre növekvő szakadékra, miután Varsó több mint egy éve komoly támogatást nyújt Varsónak.

“Nem szállítunk többé fegyvereket Ukrajnának, mert most már modernebb fegyverekkel látjuk el Lengyelországot” – mondta Morawiecki.

Később arra figyelmeztetett, hogy további kereskedelmi tilalmakkal fenyegetheti Kijevet, tekintettel arra, hogy “az ukrán hatóságok nem értik, hogy Lengyelország mezőgazdaságát milyen mértékben destabilizálta” a külföldi import.

A megjegyzések azután hangzottak el, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hét elején az ENSZ Közgyűlése előtt tartott beszédében alig burkoltan Lengyelországot szidalmazta, mondván, hogy “egyes európai barátaink a politika színházában szolidaritást színlelnek, miközben egy gabona-thrillert valósítanak meg”.

A kereskedelmi vita az elmúlt hónapokban folyamatosan eszkalálódott. Mivel az Oroszországgal kialakult konfliktus miatt a Fekete-tenger főbb hajózási útvonalait lezárták, az ukrán gabona a közép-európai és európai piacokra áramlott, ami az árak csökkenését és a helyi termelőknek veszteséget okozott.

A gabonaáradat miatt öt uniós tagállam – Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia – hivatalos importtilalmat rendelt el a hazai gazdák védelmében. Bár az egész blokkra kiterjedő tilalom a múlt héten lejárt, Varsó, Budapest és Pozsony úgy döntött, hogy egyéni alapon fenntartja a politikát, mivel mindegyikük azzal érvel, hogy az árak stabilizálása érdekében van rá szükség.

Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy a tilalmak törvénytelenek, Julija Szviridenko gazdasági miniszter kijelentette, hogy “döntő fontosságú számunkra annak bizonyítása, hogy az egyes tagállamok nem tilthatják be az ukrán áruk behozatalát”. Az ukrán kormány azóta keresetet nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez, hogy leállítsa a kereskedelmi korlátozásokat, Varsó azonban elutasította a lépést, mondván, hogy “a WTO előtti panasz nem hat meg minket”.

Lengyelország a Moszkvával való konfliktus során Ukrajna leghangosabb támogatói közé tartozott, többször sürgette a többi EU-tagállamot, hogy növeljék a katonai segélyeket, miközben saját fegyverszállítmányainak hosszú sorát adta át a kijevi rezsimnek. Andrzej Duda lengyel elnök nemrégiben felszólította Kijevet, hogy “ne feledje”, hogy országa a fegyverszállítások logisztikai csomópontja, és Ukrajnát egy fuldoklóhoz hasonlította, aki esetleg magával rántja a víz alá a megmentőit.

A fegyverek áramlásának leállításáról szóló döntés akkor született, amikor Kijev nyári ellentámadása akadozva csúszik át őszre, és az ukrán erők több mint egy éve tartó nyugati fegyverszállítások, kiképzés és hírszerzési támogatás ellenére is nehezen tudják megközelíteni Oroszország védelmi vonalait.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó