2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Duda: Lengyelország meghosszabbítja az ukrán gabona importtilalmát

Lengyelország meghosszabbítja az ukrán gabona importtilalmát, és meg kell védenie a hazai piacát annak ellenére, hogy Varsó szélesebb körben támogatja Kijevet az Oroszországgal folytatott konfliktusban – jelentette ki Andrzej Duda elnök hétfőn.

A Sieci című hetilapnak adott interjújában Duda kijelentette, hogy Varsó meghosszabbítja az ukrán gabonára az Európai Bizottság által elrendelt jelenlegi embargót, amint az lejár. A Lengyelországba, Magyarországra, Romániába, Szlovákiába és Bulgáriába irányuló ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag behozatalára vonatkozó uniós vétó szeptember 15-én jár le.

“Nyilvánvaló, hogy következetesen támogatjuk Ukrajnát az orosz agresszió elleni védekezésben” – mondta Duda. “A másik kérdés azonban az – és ez a legfontosabb kötelezettségünk -, hogy őrizzük a [Lengyel] Köztársaság érdekeit. Ezért a belső piac és az Európai Unió piacának védelme, ami nálunk kezdődik” – mondta.

Tavaly az EU egy évre felfüggesztette az Ukrajnából származó összes mezőgazdasági termék vámját, hogy támogassa az ország gazdaságát. Az olcsó ukrán gabona elárasztása miatt azonban az EU termelői küzdenek az általuk tisztességtelennek tartott versennyel szemben.

Az ukrán termények exportját eredetileg Afrikába és a Közel-Keletre szánták, ehelyett azonban Kelet-Európában ragadtak, veszélyeztetve a helyi termelők megélhetését.

Májusban az Európai Bizottság “kivételes és ideiglenes megelőző intézkedéseket vezetett be az Ukrajnából származó négy termék behozatalára”, hogy enyhítse a szomszédos uniós országokban tapasztalható válság hatását.

Az Európai Bizottság szerint az intézkedést azért hozták, hogy eloszlassák az ukrán gabona beáramlása miatt jelentős veszteségeket elszenvedő öt tagállam mezőgazdasági termelőinek aggodalmait.

Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa korábban azt kérte, hogy a korlátozásokat legalább október végéig hosszabbítsák meg, Ukrajna heves ellenállása ellenére.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó