2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Itt az első Ukrajnában megsemmisült brit Challenger 2 harckocsiról készült felvétel

Az interneten megjelent egy videó egy megsemmisült Challenger 2 harckocsival, amelyet az Egyesült Királyság biztosított Ukrajnának. Ez lenne az első alkalom, hogy egy ilyen harckocsi ellenséges tűzben veszett oda.

A nem ellenőrzött felvételt egy autóból vették fel, amely a megsemmisült harckocsi roncsa mellett halad el, amelynek fő lövegéből fekete füstfelhő árad ki. A jellegzetes torony egy Challenger 2 harckocsinak tűnik, amelynek ebben a részben van elhelyezve a hőkamerás rendszere.

Az autó utasai ukrán akcentussal káromkodnak. Egy másik megsemmisült harckocsi, amely egy szovjet tervezésű T-64-esnek tűnik, szintén látható egy kicsit lejjebb az úton.

A videót megosztó online források azt állítják, hogy azt a Zaporozsjei területen lévő Rabotino falu közelében vették fel. E település környékén az elmúlt hetekben heves harcok folytak, mivel az ukrán erők próbáltak előrenyomulni a település elfoglalására.

A hadműveletben részt vevő ukrán egységek egyike az elit 82. légitámadó dandár volt, amelyet négy Challenger 2 harckocsival szereltek fel, mivel az Egyesült Királyság segített Kijevnek felkészülni a tavaszi nyári ellentámadásra. A felvételen látható jármű lehetett az egyik ilyen tank.

Az Egyesült Királyság 14 Challenger 2 harckocsi szállítását ígérte Kijevnek, bár egyes ukrán tisztviselők azt állítják, hogy ennek a számnak a dupláját ígérték. Az orosz védelmi minisztérium nem számolt be ezek megsemmisüléséről, ahogyan más nyugati gyártású páncélosok, például a Leopard 2 harckocsi vagy a Bradley gyalogsági harcjárművek esetében sem.

A több mint két évtizedes hadműveleti történelem során egyetlen alkalommal fordult elő, hogy egy Challenger 2 harcban megsemmisült volna, ez egy baráti tűzzel kapcsolatos incidens volt a 2003-as iraki invázió során. A Queen’s Royal Lancers harckocsit a 2. királyi harckocsiezred egy másik Challenger 2 harckocsija Bászra külterületén tévesen ellenséges járműként azonosította. Tüzet nyitott, és az egyetlen lövedék eltalálta a tornyot, megölve a személyzet két tagját és megsemmisítve a járművet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó