2023, március 28.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva
Array

Dmitrij Medvegyev dicsérte a magyar konyhaművészetet

Magyarország kiemelt vendége a szerdán megnyílt Arany Ősz – 2013 oroszországi élelmiszeripari kiállításnak, amelyre Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vezetésével érkezett a tárca küldöttsége Moszkvába. Az Oroszországban 15. alkalommal megrendezett, legfontosabb mezőgazdasági eseményt Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő nyitotta meg, aki Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter társaságában elsőként a magyar standot látogatta meg. Az orosz miniszterelnök megkóstolta a Kovács Lázár mesterszakács készítette flambírozott libamájat, a hozzá kínált cseresznye pálinkát és tokaji bort. Dmitrij Medvegyev dicsérte a magyar konyhaművészetet. Azt mondta, hogy annak hagyományai Oroszországban is jelen vannak, és azokat meg kell megőrizni – idézte az orosz kormányfő szavait Fazekas Sándor. Annak, hogy a miniszterelnök ilyen gesztust tett és megtisztelte a magyar kiállítási részt, azért is van nagy jelentősége, mivel Oroszország szeptemberben a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) díszvendége volt – hangsúlyozta a magyar vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek.

“Ez egy hatalmas és rendkívül elegáns kiállítás, amelyen óriási a választék. Az egyes orosz régiók rendkívül gazdag választékkal, világszínvonalú termékekkel jelentek meg kiváló csomagolásban és nekünk velük is versenyezni kell az orosz piacon. A magyar minőségi kézműves élelmiszerek kilátásai azonban kifejezetten jók, hiszen nagyon jó ízekkel, komoly választékkal tudunk megjelenni” – értékelte Fazekas Sándor a kiállításon látottakat. Az Oroszországi Kiállítási Központban 50 orosz régió és 24 külföldi ország, több mint 2,5 ezer cég képviseli magát. Az idén Hollandia a hivatalos partnere az Arany Ősz kiállításnak a holland-orosz évad keretében.

A résztvevők arra törekedtek, hogy a látványos standokon necsak élelmiszeripari termékeiket, hanem kulturális hagyományaikat is bemutassák a az érdeklődőknek. Dagesztán és Ingusföld egzotikus kaukázusi táncokkal vonzotta a közönséget, de minden kiállító jellegzetes élelmiszereiből is kóstolót ad. Amíg az ingusföldieknél a lóhús és a juhsajt, a magyar standon bor, kolbász, pörkölt és kürtős kalács a kínálat és időről-időre nagyobb sorok alakultak ki a pultnál. Magyarország ezúttal a szekszárdi borvidék legjobbjait is elhozta Moszkvába. Fazekas Sándor elmondta, hogy emellett a magyar húsipar, a sajtkészítők és a különböző élelmiszeripari, takarmányozási technológiákat forgalmazó cégek és a tenyészállatokkal vetőmagokkal foglalkozó vállalkozások is jelen vannak.

A Hevesgéptől a szekszárdi bort termelőkön keresztül a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt-ig. Az alapanyagoktól a késztermékekig megbízható minőségben a világszínvonalnak a legjavát tudjuk kínálni és komoly az érdeklődés is a szakma részéről a kiállításon – tette hozzá a magyar vidékfejlesztési miniszter, aki szerdán tárgyal orosz partnerével Nyikolaj Fjodorovval és részt vesz a szekszárdi borok külön bemutatóján is. A minisztert a kiállításra elkísérte Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár, valamint Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár és Simon Attila István Jogi és Igazgatási helyettes államtitkár is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó