2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Deutsche Bank: a német recesszió elkerülhetetlen

Az európai gazdasági fejlődés motorja, Németország recesszióra készül – figyelmeztetett a héten Christian Sewing, a Deutsche Bank vezérigazgatója, akit a CNBC idézett.

A médiaorgánum szerint Sewing a frankfurti Handelsblatt banki csúcstalálkozón tartott beszédében azt mondta, hogy az ukrajnai háború “számos olyan bizonyosságot megsemmisített”, amelyre a globális gazdasági rendszer az elmúlt évtizedekben épült.

Állítólag a megzavart globális érték- és ellátási láncokat, valamint a munkaerőpiaci szűk keresztmetszetet és a költségek emelkedéséhez vezető gáz- és áramhiányt említette a fő okok között, amelyek miatt az euróövezet inflációja rekordmagasságban van.

“Ennek következtében Németországban már nem leszünk képesek elhárítani a recessziót. Ugyanakkor úgy véljük, hogy gazdaságunk elég rugalmas ahhoz, hogy jól megbirkózzon a recesszióval – feltéve, hogy a központi bankok most gyorsan és határozottan lépnek” – jelentette ki Sewing.

A Deutsche Bank vezetője rámutatott, hogy egyelőre Németországban sokaknak még mindig vannak pandémiás megtakarításaik, amelyekre az egekbe szökő energiaköltségek fedezésére támaszkodhatnak, a legtöbb vállalat pedig továbbra is “kellően finanszírozott”.

“De minél tovább marad magas az infláció, annál nagyobb lesz a feszültség és annál nagyobb a társadalmi konfliktusok lehetősége” – figyelmeztetett.

Sewing arra is sürgette a német vezetőket, hogy gyorsítsák fel a nemzet Kínától való leválását. Jelezte, hogy Kína a német export mintegy 8 százalékát és az import 12 százalékát adja, miközben a német DAX tőzsdeindexben jegyzett vállalatok eladásainak több mint egytizede Kínába megy.

“Ennek a függőségnek a csökkentése nem kevésbé alapvető változást igényel, mint az orosz energiától való függetlenedés” – mondta a vezérigazgató.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...

A Boeing olcsó precíziós bombákat gyártana Ukrajnának

A Pentagon állítólag fontolgatja a Boeing ajánlatát, hogy a meglévő amerikai minták felhasználásával olcsó precíziós bombákat gyártana tömegesen Ukrajna számára, mivel Washington és szövetségesei...