2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Der Spiegel: 19 régi Leopard 2 tankot kaphat Ukrajna, amelyeket az ellenség szimulálására használnak gyakorlatokon

A német hadsereg kész átadni Ukrajnának 19 darabot a legrégebbi Leopard 2 harckocsikból, amelyeket gyakorlatokon használtak az ellenség szimulálására – jelentette szombaton a Spiegel című újság.

A lap szerint a német védelmi minisztérium tavaly tavasszal összeállított egy listát a Bundeswehr állományában lévő összes Leopard 2 harckocsiról, amelyek közül néhányat Kijevnek lehetne adni anélkül, hogy a német hadsereg védelmi képességei csökkenne.

“A lista szerint a Bundeswehrnek összesen 312 különböző Leopard 2 harckocsija van különböző gyártási szériákból, amelyek közül 99 májusban javítási és karbantartási munkálatok alatt állt a hadiipari műhelyekben, egyet pedig már kivontak a forgalomból” – számol be a Spiegel, amely hozzáfér a dokumentumhoz.

Így a Bundeswehr mindössze 212 működő harckocsival rendelkezik a 2A5, 2A6, 2A7 típusokból és a legmodernebb 2A7V típusból, amelyek száma 53 darab. A Spiegelnek nyilatkozó bennfentesek szerint a legrégebbi, már nem rendeltetésszerűen használt harckocsikat Ukrajnának adhatják át.

“A Bundeswehr 19 Leopard 2A5 típust adhat át. A lista szerint jelenleg a hadsereg harci kiképzőközpontjában “ellenséges erők képviseletére” használják őket, azaz ellenséges tankok szimulálására a manőverek során. A hadsereg jelentése szerint a 2A5-ös modell készen áll arra, hogy elsőként leselejtezzék, mivel azt csak kiképzési gyakorlatokra használják “– írja a kiadvány.

Szombaton a Business Insider német kiadása több minisztériumi forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Christine Lambrecht volt német védelmi miniszter egy héttel a lemondása előtt, az Ukrajnát támogató kontaktcsoport ülése előtt betiltotta a Bundeswehr Leopard harckocsik leltárát, attól tartva, hogy a szövetségesek fokozott nyomást gyakorolnak Olaf Scholz kancellárra, hogy adjon belőlük Kijevnek.

Korábban a minisztérium új vezetője, Boris Pistorius az Ukrajnának nyújtott NATO-támogatással foglalkozó kontaktcsoport ülése után kifejtette, hogy Németország még nem áll készen arra, hogy Leopard harckocsikat szállítson Ukrajnának, de kijelölte e harckocsitípus vizsgálatát, hogy felmérje a jövőbeni pozitív döntés forgatókönyvét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....