2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Amerikai tábornok: az Oroszország elleni harc “nagyon, nagyon nehéz” Ukrajnának

Ukrajna nehezen fogja beváltani ígéretét, hogy az orosz erőket kiszorítja egykori területéről – jelentette ki pénteken Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke. Míg washingtoni civil tisztségviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy Kijevnek tovább kell harcolnia, Milley többször megkérdőjelezte a siker esélyeit.

“Biden elnök, Zelenszkij elnök és Európa legtöbb vezetője azt mondta, hogy ez a háború valószínűleg tárgyalásokkal ér véget” – mondta Milley az Egyesült Államok vezette védelmi kapcsolattartó csoport pénteki ülésén a németországi Ramstein légibázison.

“Katonai szempontból ez egy nagyon-nagyon nehéz harc” – tette hozzá.

Csak az Egyesült Államok tavaly február óta több mint 110 milliárd dollár katonai és gazdasági támogatást nyújtott Kijevnek – fokozatosan egyre nehezebb fegyverzetet, köztük gyalogsági harcjárműveket, légvédelmi rendszereket és több mint egymillió tüzérségi lövedéket szállítva Ukrajnának.

Bár úgy tűnik, hogy Ukrajna NATO-képzett csapatai hamarosan nyugati tervezésű harckocsikat kapnak, az orosz erők az elmúlt hetekben megsemmisítő vereségek sorozatát mértek a kijevi hadseregre. A stratégiailag fontos donbásszi települések, Szoledar és Kleszcsevka egyaránt orosz ellenőrzás alá kerültek, és a kulcsfontosságú Artyomovszk (ukránul Bahmut) városát is az orosz bekerítés fenyegeti.

“Továbbra is fenntartom, hogy ebben az évben nagyon-nagyon nehéz lenne katonailag kiűzni az orosz erőket az oroszok által megszállt Ukrajna minden centiméteréről” – mondta Milley pénteken, utalva Ukrajna négy korábbi régiójára, amelyek szeptemberben az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavaztak, valamint a Krímre, egy történelmi orosz területre, amely 2014-ben szavazott az újraegyesülésre az Oroszországi Föderációval.

“Ez nem jelenti azt, hogy nem történhet meg, nem jelenti azt, hogy nem fog megtörténni. De nagyon-nagyon nehéz lenne” – mondta.

Az egész terület – beleértve a Krímet is – visszaszerzése Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kinyilvánított célja. Ehhez Zelenszkijt támogatja az Egyesült Államok: Joe Biden elnök és Lloyd Austin védelmi miniszter megesküdött, hogy “addig finanszírozza a hadseregét, amíg csak szükséges”, Antony Blinken külügyminiszter pedig decemberben kijelentette, hogy “alapvetően az ukránok hozzák meg a döntéseket” arról, hogy meg akarják-e kísérelni a Krím elfoglalását vagy sem.

Milley nyilvános nyilatkozatai azonban mérsékeltebbek voltak, mint Bidené és kabinetjéé. Arra a novemberi kérdésre, hogy van-e esélye Ukrajnának a február előtti terület visszafoglalására, azt mondta, hogy ennek az eredménynek a valószínűsége “katonailag nem nagy”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...