2023, március 28.
2.1 C
Budapest
2.3 C
Moszkva
Array

Délkelet-ukrajnai menekültek perlik a kijevi hatalmat Strasbourgban

Oroszországban élő délkelet-ukrajnai menekültek a kijevi hatalom elleni kereseteket adtak be a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán – közölte értesüléseit internetes változatában a Kommerszant című orosz napilap pénteken. A Donyeck és Luhanszk megyékből Oroszországba érkezett emberek anyagi és erkölcsi kártérítést követelnek az ukrán hatalomtól, amely szerintük felelős lakóhelyüket ért támadásokért – mondták el az újságnak az ügyvédek, akik a nemzetközi bíróságon az ukrán panaszosok érdekeit képviselik.

A Kommerszant közlése szerint a pereket az úgynevezett Ukrán Menekültek Szövetsége (SZBU) kezdeményezte. A szervezetet októberben alapította Oleh Carjov, az önkényesen létrehozott, a szakadár területeket tömörítő “Új Oroszország” parlamenti elnöke. Julija Nyikityina, a szervezet jogásza elmondta, hogy 7 ember adta be keresetét az Emberi Jogok Európai Bíróságán, elsősorban Donyeck megyei lakosok. Egyelőre csak egy Antonyina Maszlovaja nevű donyecki asszony beadványa ügyében érkezett jelzés Strasbourgból a panasz nyilvántartásba vételéről. Az asszony 3 millió hrivnyát (mintegy 47 millió forint) követel az ukrán hatalomtól anyagi és erkölcsi kártérítés gyanánt. Hasonló követelést támasztott Kijevvel szemben a többi hat délkelet-ukrajnai panaszos is.

A közeljövőben újabb 50 hasonló beadványt adnak be a strasbourgi bíróságon – tudatta Nyikityina a tekintélyes orosz újsággal. Carjov azt állította, hogy már legalább ezer panaszt begyűjtöttek a délkelet-ukrajnai menekültekről. Mihail Vinogradov orosz politológus szerint a délkelet-ukrajnai lakosok strasbourgi pereskedését az orosz hatalom arra akarja felhasználni, hogy “az ukrán rezsim embertelenségét” bizonyítsák.

A sajtóbeszámolók arról fognak szólni, hogy “lám, még az európai bíróság is elismeri, hogy Ukrajnában egyszerű emberek otthonait bombázzák” – vélekedett a szakember. Hozzátette: ezt az érvelést Moszkvának nem lesz lehetősége felhasználni az európai politikusokkal való párbeszéd során, minthogy Strasbourgban nem születik egyhamar döntés a beadványok nyomán.

18+ Sokkoló videó az ukrán hadsereg mészárlásáról Luhanszkban. Bővebben…

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó