2023, február 7.
-5.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Vučić Koszovóról: nehéz időszak elé nézünk, sok álmatlan éjszakával

Aleksandar Vučić szerb elnök hétfő este a nemzethez szólva azt mondta, hogy aggodalomra van ok, de pánikra nincs, miután Brüsszelben kudarcba fulladtak a tárgyalások a szakadár Koszovó tartománnyal. Az EU saját bevallása szerint a problémát az okozta, hogy Pristina nem volt hajlandó betartani a Belgráddal kötött megállapodást.

“Holnap kora reggeltől kezdve nehéz időszak elé nézünk, sok álmatlan éjszakával” – mondta Vučić. A tárgyalásokról szóló beszámolója szerint Josep Borrell, az EU külügyi biztosa figyelmeztette a pristinai albán kormányt, hogy a hírszerzés “az összecsapások határán” lévőnek nevezte a helyzetet, de hiába.

“Minden, amit Pristina tesz, törvénytelen, és ezt ők is tudják. Jens Stoltenberg [NATO-főtitkár] figyelmeztette őket, mindenki figyelmeztette őket”, de ők mégis konfliktust szorgalmaznak – mondta Vučić.

Brüsszel hétfőre Vučićot és Albin Kurti koszovói miniszterelnököt hívta be, hogy oldják fel a patthelyzetet, amely Pristina ragaszkodása miatt alakult ki a szerb személyazonosító okmányok és rendszámtáblák eltörlésével kapcsolatban. Koszovó azt állítja, hogy Szerbia egy 2013-as dokumentumban beleegyezett ebbe, de Belgrád rámutatott, hogy Pristina nem teljesítette a megállapodásból eredő kötelezettségei egyikét sem.

“Mi egy javaslatot terjesztettünk elő, amelyet Vučić elnök ma elfogadott, Kurti miniszterelnök viszont nem” – mondta Borrell ezt követően. “Tájékoztatni fogom a tagállamokat a különböző felek viselkedéséről és a nemzetközi jogi kötelezettségek be nem tartásáról. Azt kell mondanom, hogy ez különösen Koszovóra vonatkozik” – mondta Borrell.

Koszovó “továbbra is elkötelezett a Szerbiával való kapcsolatok normalizálásáról szóló párbeszéd mellett” – jelentette ki Donika Gervalla-Schwarz pristinai külügyminiszter, de azt mondta, hogy ezt csak “tisztességes és igazságos megoldásokkal lehet elérni, a kölcsönös elismeréssel középpontban”.

Vučić szerint azonban Kurtival nincs értelme bármiről is tárgyalni, mivel Koszovó elismerése “nem Szerbia politikája”. Nem rendszámtáblákról van szó, hanem arról, hogy Pristina nem tartja be kötelezettségeit, és “hibrid háborút” folytat a Koszovóban maradt szerbek ellen – mondta.

Koszovó Szerbia tartománya, amelyet az 1999-es légi háború után a NATO vett át, és 2008-ban kikiáltotta függetlenségét. Míg az Egyesült Államok és szövetségesei támogatták a szakadár régiót, Szerbia Oroszország és Kína támogatását élvezte az elismerés megtagadásával.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...