2023, október 3.
13.9 C
Budapest
8.6 C
Moszkva

Dél-Afrika: 23 ország jelezte hivatalosan, hogy csatlakozna a BRICS-csoporthoz

23 ország vezetői hivatalosan is kifejezték a csatlakozási szándékukat a BRICS-hez – jelentette be Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszter a hétfői sajtótájékoztatóján.

“23 ország vezetőjétől kaptunk hivatalos szándéknyilatkozatot a csatlakozásra BRICS-hez. És még többen informálisan érdeklődtek a BRICS-tagság lehetőségeiről” – mondta a diplomata.

Az országok között volt Algéria, Argentína, Bahrein, Banglades, Bolívia, Egyiptom, Honduras, Indonézia, Irán, Kazahsztán, Kuvait, Marokkó, Nigéria, Palesztina, Szaúd-Arábia, Szenegál, Thaiföld, Venezuela, Vietnám, Etiópia, Honduras, Kuvait és Belarusz.

Naledi hozzátette, hogy a nagyfokú érdeklődés megerősíti a BRICS globális dél érdekeit képviselő úttörő szervezetként betöltött szerepét.

A BRICS 2022-ben bejelentette, hogy bővíti a tagországok számát, hogy a szervezet befogadóbbá váljon. Addigra legalább 19 ország jelezte csatlakozási szándékát a gazdasági blokkhoz, köztük Argentína, Irán, Algéria, Tunézia, Törökország, Szaúd-Arábia és Egyiptom.

Mint arról Mzuvukile Maketuka Dél-Afrika moszkvai nagykövet a RIA Novosztyinak adott interjújában beszámolt, a szövetség minden tagja üdvözli a bővítést, de meg kell határozni az új tagok felvételének módozatait, erről a kérdésről kollegiális úton kell dönteni.

A BRICS ma Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát egyesíti. Az év elején Dél-Afrika vette át Kínától a szervezet elnökségét, amely 2023 végéig tart, majd átadják a következő államnak.

Júliusban a dél-afrikai elnöki hivatal bejelentette, hogy az augusztus 22-24-én Johannesburgban tartandó BRICS-csúcstalálkozón Kína, India, Brazília és Dél-Afrika vezetői vesznek részt. Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli majd. Vlagyimir Putyin úgy döntött, hogy videokonferencián keresztül vesz részt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó