2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

Danyilov: politikai öngyilkosság lenne Zelenszkij részéről a diplomáciai rendezés

A donbasszi konfliktus esetleges diplomáciai rendezése politikai öngyilkossággal érne fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számára – jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára az Ukrinform hírügynökségnek adott, csütörtökön megjelent interjúban.

“Ha valaki az elnökünk politikai öngyilkosságát akarja látni, az megteheti” – mondta Danyilov arra a kérdésre válaszolva, hogy a donbasszi konfliktus megoldására diplomáciai eszközökkel is lehetne-e megoldást találni.

Az Ukrajnában 2014 februárjában végrehajtott államcsíny után a donyecki és luganszki területek lakói, akik nem voltak hajlandók elismerni az új hatalmat, tömeges tiltakozásokat indítottak. Ugyanezen év áprilisában Ukrajna megbízott elnöke, Olekszandr Turcsinov bejelentette, hogy katonai műveletet indít az ország délkeleti részén. Nyárra ez teljes körű harci műveletekké fokozódott, amelyekben nehéz páncélozott járművek és repülőgépek is részt vettek. Ezt követően létrejött a Donyecki és a Luganszki Népköztársaság.

Hivatalba lépésekor és választási kampányában Zelenszkij megfogadta, hogy helyreállítja a békét Ukrajnában. Kijev azonban továbbra is hátráltatta a tárgyalási folyamatot. A Donbassz ágyúzásának intenzitása megugrott. 2022. február 17-re a feszültség izzott a frontvonalon. Tavaly február 24-én Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donbassz köztársaságok vezetőinek segítségkérése nyomán különleges katonai műveletet rendelt el, hogy megvédje azokat, akiket a kijevi rezsim nyolc éven át bántalmazott, népirtásnak vetett alá.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó