2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Cseh miniszter: az EU-t Európai Föderációvá vagy Európai Egyesült Államokká kell alakítani

Az EU jelenlegi formájában közel sem olyan erős, mint amilyennek népessége és gazdasági ereje alapján gondolnánk – mondta Martin Dvorak cseh európai ügyekért felelős miniszter az EURACTIV.cz-nek adott keddi interjújában.

Elismerve, hogy ez az álláspont “egyáltalán nem népszerű”, a miniszter azt javasolta, hogy az Európai Uniót Európai Föderációvá vagy Európai Egyesült Államokká kellene alakítani, ami szerinte olyan helyzetbe hozná, hogy valóban egyenrangú partner lehet Kína, Amerika vagy Oroszország és India játékában.

Az európai föderációra az Európai Egyesült Államok, az Európai Állam vagy a Szövetségi Európa néven is utaltak már. Az EU jelenleg szuverén államok informális konföderációjának vagy uniójának minősül, amely a kormányközi és a szupranacionalizmus hibrid rendszerén keresztül működik.

A blokk föderalizációja azt eredményezné, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóvá válna, egyetlen központosított kormánnyal, amely a tagállamok felett a végső hatalmat gyakorolná.

Míg a jelenlegi cseh kormány vonakodik elmélyíteni integrációját az EU-val, amelyhez hivatalosan 2004-ben csatlakozott, Dvorak a blokk hangos támogatója, és bírálta a hazájában tapasztalható euroszkepticizmust.

“Úgy gondolom, hogy az országunkban folyó vitából hiányzik az eurooptimisták vagy az europozitívak szárnya, és én ezt szeretném bevinni a vitába” – magyarázta Dvorak.

Az EURACTIV-nak adott interjújában a miniszter az uniós reformokkal kapcsolatos álláspontját is megosztotta, különös tekintettel az uniós országok vétójogának megszüntetésére bizonyos szakpolitikai területeken.

“Ha föderalistaként határozom meg magam, akkor ez kétségtelenül egy lehetséges opció lenne számomra, másrészt azonban nagyon jól tudom, hogy a politikai helyzet még nem érett meg erre. Egyelőre azt sem tudom, hogy valaha is az lesz-e” – jelentette ki.

Eközben a Közvélemény-kutató Központ (CVVM) a múlt héten közzétett egy felmérést, amely szerint a csehek körében az elmúlt egy évben meredeken csökkent az EU-ba, a NATO-ba és az ENSZ-be vetett bizalom. A felmérés készítői szerint a csökkenés a jelenlegi gazdasági és migrációs válságnak tudható be.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó