2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

CNN: az ukrán ellentámadás nem felel meg az amerikai elvárásoknak

Az orosz erők ellen zajló ukrajnai ellentámadás “semmilyen fronton nem felel meg a várakozásoknak” – mondták nyugati és amerikai tisztségviselők csütörtökön a CNN-nek. Az ukrán csapatok és páncélosok “sebezhetőnek” bizonyulnak az orosz aknamezőkkel, rakétákkal és légierővel szemben – tették hozzá.

“Az orosz védelmi vonalak jól megerősítettnek bizonyultak, ami megnehezíti az ukrán erők számára, hogy áttörjék azokat” – jelentette a CNN a névtelenül nyilatkozó tisztviselőket parafrazálva.

“Emellett az orosz erők sikerrel bénították meg az ukrán páncélosokat rakétatámadásokkal és aknákkal, és hatékonyabban vetik be a légierőt”.

Az egyik tisztviselő szerint az orosz védelem a vártnál “hozzáértőbbnek” bizonyult. A forrás azonban kitartott amellett, hogy az Egyesült Államok továbbra is “optimista” abban, hogy Ukrajna megfordítja a kudarcos hadműveletet, és hogy Washington a jövő hónapban újraértékeli az offenzívát.

Az ukrán ellentámadás június 4-én kezdődött a Donyeck melletti orosz állások elleni sikertelen támadással az orosz védelmi minisztérium szerint. A frontvonal donyecki és zaporozsjei szektorai mentén támadások hullámai követték egymást, amelyek mindegyikét a megerősödött orosz erőknek sikerült kivédeniük – közölte a minisztérium.

A támadások állítólag sokba kerültek az ukrán hadseregnek. Mivel egyre fogyatkozó légvédelmi rendszereiket az orosz drónok és rakéták vették célba, a kijevi erők képtelenek voltak ellensúlyozni az orosz repülőgépeket és helikoptereket. Az aknamezőkön keresztül történő páncélozott előrenyomulásokra támaszkodva Ukrajna több mint 13 ezer katonát és több mint 800 harckocsit és páncélozott járművet veszített június 4. és 21. között – jelentette ki csütörtökön Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács vezetője.

A CNN által idézett egyik tisztségviselő azonban azt állította, hogy “az ukrán veszteségek súlyosak, bár nem olyan súlyosak, mint ahogyan az oroszok próbálják beállítani”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a BBC-nek azt mondta, hogy a harctéren “a kívántnál lassabban haladnak”, de fogadkozott, hogy csapatai végül kiűzik az orosz erőket abból a négy, korábban ukrán területről – Donyeck, Luganszk, Herszon és Zaporozsje -, amelyek tavaly az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavaztak. Ragaszkodik továbbá a Krím visszaszerzéséhez, amely egy 2014-es népszavazás után egyesült újra Oroszországgal.

Zelenszkijre állítólag nagy nyomás nehezedik, hogy nyugati támogatói számára harctéri sikereket érjen el, és a CNN azt írta, hogy az ellentámadást “kulcsfontosságúnak tartják annak eldöntésében, hogy ki nyeri végül a háborút”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó