2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Cameron: megmaradtak a nézeteltérések Oroszországgal Szíria ügyében

Putyin - CameronNagy-Britannia és Oroszország egyaránt a szíriai fegyveres konfliktus befejeződését és Szíria stabilizálódását szeretné, ám a szíriai helyzet megközelítésében továbbra is nézetkülönbségek vannak a két ország között – mondta csütörtökön David Cameron brit kormányfő, miután háromnegyedórás megbeszélést folytatott a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Putyin magánjellegűnek minősített látogatásra érkezett Londonba, és az orosz tájékoztatás szerint utazásának egyik fő célja az orosz olimpiai csapat felkeresése. Az orosz államfő legutóbb hét éve, a nyolc legnagyobb ipari hatalom (G8) skóciai csúcstalálkozóján járt Nagy-Britanniában, és egészen a legutóbbi időkig nem volt biztos, hogy ellátogat-e a londoni olimpiára. A játékok múlt pénteki megnyitóünnepségén Dmitrij Medvegyev miniszterelnök képviselte az orosz kormányt.

A csütörtöki látogatás magánjellege miatt Cameron és Putyin nem tartott sajtóértekezletet a rövid kétoldalú megbeszélés után, csak a londoni miniszterelnöki hivatal előtt felsorakozott újságíróknak mondtak néhány szót. Putyin szerint a két kormány “életképes megoldáson” dolgozik Szíria ügyében, Cameron pedig közölte, hogy a tárgyaláson a kereskedelmi, az energiaipari és a biztonsági együttműködés szorosabbra vonásáról is szó volt.
Szíriával kapcsolatban Putyin egyik külpolitikai tanácsadója, Szergej Markov csütörtökön a BBC rádiónak nyilatkozva azt mondta: “felelőtlenség” a nemzetközi közösség részéről a szíriai kormányellenes erők támogatása, mivel a felkelők közül többen “nagyon közel állnak” az al-Kaida terrorhálózathoz és más radikális iszlamista csoportokhoz.

 

Markov szerint Oroszország “nem a Nyugat ellen harcol”, hanem a Nyugat “egyes esetekben tudatlanságból fakadó, irracionális politikájával” próbál szembeszállni Szíria ügyében.

Cameron és Putyin a Downing Street-i találkozó után ellátogatott a londoni olimpia cselgáncsversenyeire, ám a kormányfői hivatal elől – mintegy jelezve a kapcsolatos igen hűvös mivoltát – két különböző járművel indultak a verseny helyszínére.
A brit-orosz kapcsolatok különösen fagyosak azóta, hogy Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat volt alezredesét – aki Londonba szökött, és az orosz vezetés politikáját súlyosan bíráló nyilatkozatokat tett – 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es izotóppal megölték. A mérgező anyagot a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenko teájába csempészték az Egyesült Államok londoni nagykövetségének közvetlen közelében lévő elegáns Millennium Hotel bárjában, ahol a dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két másik orosszal találkozott.

Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a fő gyanúsított, Litvinyenko egyik teapartnere és volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, akit később parlamenti képviselőnek választottak hazájában.

Sem az orosz állam, sem Lugovoj nem ismerte el soha felelősségét Litvinyenko haláláért, és Moszkva elzárkózott a gyanúsított kiadatásától. A kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország mélyponton lévő viszonyán David Cameron brit miniszterelnök tavalyi moszkvai látogatása sem javított sokat.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...