2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Bulgária is az ukrán gabonaimport tilalmát tervezi

Magyarország és Lengyelország után Bulgária is fontolgatja az ukrán gabona behozatalára vonatkozó ideiglenes tilalom bevezetését – közölte Javor Gecsev mezőgazdasági miniszter – jelentette a Bolgár Távirati Iroda (BTA).

Egyebek mellett arra hivatkozott, hogy meg kell védeni az ország érdekeit, tekintettel Varsó és Budapest közelmúltbeli intézkedéseire. Gecsev szerint, ha Szófia nem tesz hasonló lépéseket, akkor még több ukrán gabona kerülhet Bulgáriába.

Az ügynökség szerint Gecsev hétfőn várja a jelentéseket a más országok által elrendelt tilalmak jogi összetevőjéről, kedden pedig várhatóan Rumen Radev bolgár elnökkel tárgyal a helyzetről.

Előző nap Lengyelország és Magyarország a helyi gazdák tiltakozására válaszul bejelentette a páneurópai piacra vámmentesen belépő ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának felfüggesztését.

Március végén néhány uniós tagállam vezetője arra kérte Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság vezetőjét, hogy avatkozzon be az Ukrajnából beáramló gabona okozta válságba.

A levélben Lengyelország, Magyarország, Románia, Bulgária és Szlovákia miniszterelnökei rámutattak a gabona, olajos magvak, tojás, baromfi, cukor, almalé, bogyós gyümölcsök, alma, liszt, méz és tésztafélék behozatalának példátlan mértékű növekedésére.

A lengyel gazdákat tömörítő szervezetek február eleje óta tiltakoznak amiatt, hogy az Ukrajnából más országokba történő későbbi exportra behozott gabonát az országban lerakják és értékesítik. A gazdák szerint az ukrán gabona minősége nem megfelelő, a helyi termékek árai drasztikusan csökkentek, és a raktárakban nincs elég hely az új termés számára.

A lengyel fél hivatalos adatai szerint tavaly mintegy kétmillió tonna gabonát importáltak Ukrajnából.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó