2023, szeptember 25.
16.7 C
Budapest
14.9 C
Moszkva

Az Európai Bizottság szerint elfogadhatatlan az ukrán gabonaimport magyar és lengyel betiltása

Az Európai Bizottság elfogadhatatlannak tartja azokat az egyoldalú tilalmakat, amelyeket Magyarország és Lengyelország vezetett be az Ukrajnából származó gabona és más mezőgazdasági termékek szállítására a saját piacaik túlkínálata miatt, ami a helyi gazdákat károsítja – közölte vasárnap az Európai Bizottság sajtószolgálata.

“Tudomásunk van Lengyelország és Magyarország bejelentéseiről, amelyek az Ukrajnából származó gabona és más mezőgazdasági termékek behozatalának tilalmára vonatkoznak. Ezzel összefüggésben fontos hangsúlyozni, hogy a kereskedelempolitika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik, ezért az egyoldalú intézkedések nem elfogadhatóak” – közölte a sajtószolgálat.

Április 16-án Lengyelország és Magyarország június 30-ig ideiglenes embargót rendelt el az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára.

Mindkét ország kijelentette, hogy azért kényszerült erre az intézkedésre, mert az Európai Bizottság nem válaszolt azokra a kéréseikre, hogy nyújtsanak európai segítséget a magyar és lengyel gazdáknak, akik jelentős veszteségeket szenvedtek el amiatt, hogy ezen országok piacai túlterheltek az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekkel.

Nyikolaj Szolszkij ukrán agrárpolitikai miniszter korábban elmondta, hogy az ukrán kormány arra számít, hogy a mezőgazdasági termékek tranzitjának problémáit hétfőn Lengyelország képviselőivel folytatott tárgyalásokon sikerül megoldani.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó