2022, június 26.
30.8 C
Budapest
28.8 C
Moszkva

Bukarestben tüntetnek, mert 2600-an veszítik el állásukat az oroszellenes szankciók miatt

Az európai uniós szankciók által ellehetetlenített, orosz tulajdonban lévő TMK Artrom romániai alkalmazottai tüntettek csütörtökön Bukarestben a kormány székháza előtt a munkahelyeik védelmében.

A megmozdulást szervező Alfa szakszervezeti szövetség szerint az olaj- és gázvezetékeket gyártó cég romániai üzemeinek 2600 alkalmazottját és a beszállítók több száz munkását fenyegeti elbocsátás, mivel a cég június 11. után nem végezhet már banki műveleteket, nem tudja már megújítani szerződéseit a villamosenergia- és gázszolgáltatókkal, és állami támogatást sem kap a többszörösére drágult energiahordozók beszerzéséhez.

A Hotnews.ro hírportál információi szerint a TMK Artrom egy orosz üzletember, Dmitrij Pumpianszkij tulajdonában van, aki március 9-én felkerült az Európai Unió szankciós listájára. A román adóhivatal zárolt minden olyan bankszámlát, amely összefüggésbe hozható Pumpianszkijjal, és június 11-ig adott haladékot a cégnek bértartozásai és a cég működésben tartásához elengedhetetlen pénzügyei rendezésére.

A TMK Artrom resicabányai kohászati üzemeiben állítja elő az acélt, a dél-romániai Slatinán pedig a csöveket a világszerte forgalmazott, hegesztés nélküli olaj- és gázvezetékekhez. Csütörtökön a két üzem alkalmazottai Bukarestbe utaztak, hogy a kormánytól követeljenek megoldást a munkahelyek megmentésére.

“Gazdasági válság idején a kormánynak foggal-körömmel kéne minden adófizető, munkahelyteremtő céget védenie. Ilyen helyzetben a beavatkozás elmulasztása a társadalommal szemben elkövetett bűn a kormány részéről” – hangoztatta közleményében a szakszervezeti szövetség.

Az energiaárak robbanásszerű emelkedése és a kétszámjegyű infláció miatt Romániában mindennaposakká váltak a szakszervezeti tüntetések a kormány székháza előtt.

Jövő hétre az egészségügyi dolgozókat tömörítő Sanitas szakszervezet hirdetett nagyszabású demonstrációt, tiltakozásul a béremelések elmaradása és a bérpótlékok lefaragása ellen.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS